Національна школа суддів України

Обговорення актуальних питань щодо кримінальних проваджень за фактами торгівлі людьми

12-13 липня  2017 року в  місті Чернівцях  місцеве  регіональне відділення  Національної  школи суддів України спільно  з Представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ)  та за  сприяння  Державного департаменту США проводить  семінар для  суддів місцевих загальних  судів з метою підвищення рівня  кваліфікації на тему: “Зміцнення потенціалу правоохоронних органів України в боротьбі з торгівлею людьми через посилення їх ролі в національному механізмі взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми”.

Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ)  за сприяння  Державного департаменту США надає підтримку правоохоронним органам України у зміцненні їх потенціалу у протидії торгівлі людьми.

Мета заходу – посилення  національного механізму взаємодії правоохоронних органів  України та структурних  підрозділів  державних  адміністрацій, відповідальних  за встановлення статусу особи, яка  постраждала від торгівлі людьми.

У заході беруть участь судді місцевих загальних  судів Чернівецької та Хмельницької областей.

Вітальними словами семінар відкрили заступник  координатора програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні Оксана Горбунова та директор Чернівецького регіонального відділення, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України, суддя у відставці Анатолій Огородник.

Семінар розпочався з доповіді провідного наукового співробітника юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, доктора  юридичних наук, доцента  Андрія Орлеана, який у своєму виступі звернув увагу на питаннях кваліфікації та ознак злочину, передбаченого ст. 149 КК України.

До програми семінару включено актуальні питання взаємодії оперативних та слідчих підрозділів на стадії отримання, перевірки та документування  злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми з наведенням (позитивних та негативних) прикладів взаємодії під час досудового слідства.

У роботі семінару  беруть участь експерти Представництва МОМ  Віталій Касько та  Михайло Андрієнко,  суддя Апеляційного суду Донецької області  Любомир Никифоряк , прокурор першого наглядового відділу Генеральної прокуратури України Олександр Єгоров.

Під час семінару судді-учасники проаналізують судову практику у кримінальних  провадженнях, пов’язаних із  торгівлею людьми, оцінку доказів та призначення судами  покарань за вчинений злочин.

Після закінчення семінар учасники поділяться своїми враженнями від проведеного заходу та висловлять свої побажання та пропозиції.

З повними текстом програми семінару  можна ознайомитись на веб-сайті Національної школи суддів України.