Національна школа суддів України

Обговорення можливостей для співпраці з АПУ

22 травня 2023 року ректор Микола Оніщук та заступник начальника відділу Олександр Іщенко провели робочу онлайн-зустріч з представницями Асоціації правників України – виконавчою директоркою Інною Ліньовою, головною експерткою Проєкту, радницею Sayenko Kharenko Златою Симоненко та операційною директоркою Вікторією Красновою.

У ході зустрічі партнери обговорили можливі напрями співпраці між Національною школою суддів України та Асоціацією правників України, зокрема щодо залучення Школи до реалізації пілотної фази моніторингу судових проваджень у справах про воєнні злочини, який проводитиметься АПУ спільно з проєктом USAID “Права людини в дії” з травня по вересень 2023 року. Метою моніторингу є: аналіз нової судової практики щодо розгляду воєнних злочинів з 24 лютого 2022 року судами міста Києва, Київської та Харківської областей; формування уявлення про відповідність судової практики міжнародним стандартам щодо права на справедливий суд; у випадку виявлення будь-яких недоліків, привернення до них уваги суддівської спільноти і розробка пропозицій щодо можливих способів їх вирішення.

Микола Оніщук зазначив, що НШСУ підтримує представлену ініціативу щодо моніторингу судових проваджень у справах про воєнні злочини, а також запропонував об’єднати зусилля АПУ з іншими проєктами/програмами міжнародної технічної допомоги, які працюють у цьому напрямі.

Партнери визначили подальші кроки спільної діяльності та домовилися про подальшу координацію зусиль у питаннях реалізації представленої ініціативи.