Національна школа суддів України

Обговорення підсумків вивчення блоку цивільного судочинства

18 травня 2018 року в місті Києві відбулось обговорення результатів проведення блоку “Цивільне судочинство” програми спеціальної підготовки майбутніх суддів.

У програмі цього блоку було передбачено 13 тренінгів, а заняття тривали з 5 квітня до 8 травня 2018 року.

Спеціальна підготовка кандидатів на посаду судді проводиться одночасно в чотирьох локаціях: містах Києві, Харкові, Львові та Одесі. Тому обговорення відбувалося з відеотрансляцією для слухачів і слухачок у зазначених локаціях.

Визначення успішності виконання цього блоку програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді здійснювалося за такими складовими:

- поточний контроль успішності виконання Програми

- підсумковий контроль успішності виконання Програми

Контроль виконання кандидатами та кандидатками на посаду судді матеріалів блоку “Цивільне судочинство” проводився у формі виконання практичного завдання (кейсу), яке полягало в підготовці проекту рішення на підставі матеріалів модельної судової справи.

Для проведення цього підсумкового контролю експертна група підготувала чотири модельні справи, з яких було генеровано одну, якою стала справа про стягнення аліментів на дитину, яка продовжує навчання.

Перевірку робіт майбутніх суддів здійснювали члени експертної групи, які після закінчення часу, відведеного для підсумкового контролю, аналізували та оцінювали підготовлені проекти рішення суду.

Після завершення блоку із цивільного судочинства було проведено анкетування щодо актуальності, формату проведення, змістовної наповненості та практичної корисності тренінгу, а також рівня професіоналізму та підготовленості тренерів (викладачів) усіх 13 тренінгів. Проректор Володимир Мазурок зробив презентацію, в якій стисло висвітлив аналіз анкет.

Координатор блоку з цивільного судочинства Галина Юровська доповіла за допомогою презентації результати перевірки проектів судових рішень.

У своїй доповіді вона звернула увагу на основні критичні зауваження експертів щодо якості підготовлених проектів рішень суду, озвучила рекомендації тренерів та експертів щодо кожної складової частини рішення суду, стилістики його викладання, дотримання правил орфографії та пунктуації.

Сьогодні майбутні судді приступили до вивчення та здобуття знань, умінь і навичок, необхідних для відправлення кримінального судочинства, яке буде тривати до 6 червня 2018 року.