Національна школа суддів України

Обговорення проблемних питань господарського судочинства в умовах воєнного стану

27–30 листопада 2023 року Дніпровське регіональне відділення спільно з Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України проводить підготовку та підвищення рівня кваліфікації за стандартизованою програмою помічників суддів місцевих та апеляційних господарських судів у програмі “Zoom”.

З вітальними словами виступили директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ і заступник директора Одеського регіонального відділення Тетяна ЗОЛОТНІКОВА, які побажали учасникам успіхів в отриманні знань та підвищенні свого професійного рівня і побажали мирного дня. Заступник директора Дніпровського регіонального відділення Алла БАШТАННИК розповіла слухачам про особливості проведення підготовки в режимі онлайн, ознайомила з програмою чотириденного навчання і регламентом роботи, а також звернула увагу на виконання наказу ректора НШСУ щодо обов’язкового підключення вебкамери кожним з учасників і необхідності проходження навчання в повному обсязі (30 академічних годин) .

На початку підготовки суддя Господарського суду Запорізької області, кандидат юридичних наук Оксана ЯРЕШКО обговорить застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також висвітлить тему “Право на справедливий суд: практика Європейського суду з прав людини щодо України (стаття 6 Протоколу 1 Конвенції)”.

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Валентина МАЛІНОВСЬКА розгляне проблемні питання відновлення втраченого судового провадження в умовах воєнного стану.

Про сучасні правила функціонування ефективної команди: суддя, помічник судді, секретар судового засідання та розподіл обов’язків між помічником судді та секретарем судового засідання розповість суддя Шевченківського районного суду міста Запоріжжя Лілія КАРАБАК.

Суддя Господарського суду Вінницької області, кандидат юридичних наук Роман МІЛІЦІАНОВ поділиться корисною інформацією щодо застосування норм земельного законодавства при вирішенні спорів у господарських судах.

Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктор психологічних наук, доцент Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктор психологічних наук, доцент Андрій МАСЛЮК надасть практичні поради стосовно підвищення стресостійкості, а також подолання синдрому професійного вигорання.

Суддя Господарського суду Одеської області, кандидат юридичних наук Лілія ГРАБОВАН поінформує слухачів про підстави прийняття до розгляду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Під час лекції головного спеціаліста відділу “Вінницький навчальний центр” Олени МАТВІЙЧУК учасники підготовки матимуть можливість поглибити знання щодо орфографічної та пунктуаційної грамотності.

Суддя Господарського суду Тернопільської області Володимир ГЕВКО розгляне проблемні питання, які виникають в судовій практиці при вирішенні господарським судом корпоративних спорів.

Суддя Західного апеляційного господарського суду Світлана БОЙКО обговорить з помічниками суддів стандарти написання судового рішення та його структуру, надасть поради щодо підготовки проєктів рішень.

Корисною і пізнавальною для помічників суддів буде лекція суддя Господарського суду Дніпропетровської області Юлія ФЕЩЕНКО стосовно оптимізації робочого часу. Також під час актуальної лекції судді Юлії ФЕЩЕНКО слухачі дізнаються про питання, що виникають при використанні електронних доказів в господарському судочинстві.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Ганна КАДНИКОВА зверне увагу слухачів на гендерні аспекти у роботі суду.

Після завершення підготовки помічники суддів місцевих та апеляційних господарських судів отримають електронний Сертифікат НШСУ.

Програма підготовки була розміщена на сайті НШСУ в розділі “Підготовка помічників суддів”.