Національна школа суддів України

Обговорення проблемних питань застосування судами законодавства щодо статусу біженців

22 грудня 2017 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з благодійним фондом “Право на захист” проведено круглий стіл за участі суддів адміністративних судів на  тему: “Статус біженця та додатковий захист: законодавство та судова  практика”.

Відкриваючи захід, начальник відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України Олександр Гашицький  наголосив на актуальності в умовах сьогодення проблеми захисту прав шукачів притулку як найбільш уразливої категорії та безумовній важливості правильного розуміння і справедливого застосування суддями засад адміністративного судочинства при розгляді справ цієї категорії.

Модератор круглого столу, адвокат благодійного фонду “Право на захист” Олександра Журко висвітлила мету та завдання заходу. Радник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) Оксана Бабич ознайомила суддів із повноваженнями Управління як важливої інституції Організації Об’єднаних Націй. Національний спеціаліст із визначення статусу біженця Управління Ольга Олійник розповіла про процедуру визначення статусу біженця (refugee status determination) за стандартами УВКБ ООН. Суддя Київського апеляційного адміністративного суду Оксана Епель зосередила увагу учасників круглого столу на проблемі інтеграції біженців в Україні, окресливши шляхи її розв’язання, а суддя цього ж суду Євген Мєзєнцев організував цікаве всебічне обговорення важливих питань процедури доказування у спорах щодо статусу біженця. Радник міністра внутрішніх справ України Олександр Лапін поінформував про роботу Міністерства внутрішніх справ України як координатора Державної міграційної служби України, проблеми та перспективи. Адвокат  благодійного фонду “Право на захист” Дмитро Дворник розповів про новели практики Європейського суду з прав людини: релевантні прецеденти.

У ході круглого столу судді спілкувалися з провідними спеціалістами у сфері захисту прав біженців та шукачів притулку, отримали детальну інформацію про інститут надання міжнародного захисту в Україні та відповідні європейські стандарти, обговорили проблемні питання щодо розгляду цієї категорії справ у судах та практичні методи їх вирішення.

Усі учасники обмінялися контактами та домовилися підтримувати зв’язок задля координації зусиль щодо захисту прав біженців та шукачів притулку в Україні.

Повний текст програми круглого столу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.