Національна школа суддів України

Обговорення судової практики розгляду справ в окремому провадженні

26 квітня 2024 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України провело усеукраїнський семінар для суддів місцевих загальних судів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів “Розгляд справ в окремому провадженні. Встановлення фактів, що мають юридичне значення. Судова практика” в режимі онлайн.

Вітальними словами всеукраїнський семінар відкрив директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ, який ознайомив із програмою навчального заходу і викладацьким складом, звернув увагу на актуальність розгляду цієї теми в умовах збройної агресії рф і запросив слухачів до активної участі у проведенні фахової дискусії щодо судової практики та новел законодавства.

Суддя Індустріального районного суду міста Дніпропетровська Анастасія МИХАЛЬЧЕНКО і суддя Солонянського районного суду Дніпропетровської області Наталія ЩЕРБИНА обговорили з учасниками навчального заходу практику розгляду судами справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Під час проведення всеукраїнського семінару належну увагу було приділено розгляду проблеми документування військовими підрозділами відповідних обставин, що впливають на права рідних та близьких військовослужбовців в умовах воєнного стану у разі загибелі військовослужбовця. Доповідачем цієї теми був начальник юридичної служби військової частини Центрального територіального управління Національної гвардії України, підполковник юстиції Ярослав ДРАГАНЧУК.

Про актуальні питання які виникають при розгляді заяв про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою, а також про проведення та використання результатів ДНК експертизи розповів суддя Соснівського районного суду міста Черкаси Ярослав ПЕРЕСУНЬКО.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду у відставці, кандидат юридичних наук Ірина ВЕРБА зосередила увагу на судовій практиці у справах щодо призначення та виплати одноразової грошової допомоги військовослужбовцях та членам їх сімей.

На всеукраїнському семінарі відбувалося активне обговорення проблемних питань між викладачами і учасниками.

За результатами успішного проходження всеукраїнського семінару слухачі і слухачки отримають електронну форму Сертифікати НШСУ.

Повний текст програми семінару розміщений на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.