Національна школа суддів України

Обговорення витрат, пов’язаних із розглядом справи


16 червня 2023 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з відділом підготовки суддів проводить семінар “Судові витрати: практика правозастосування у судах адміністративної юрисдикції” для суддів окружних адміністративних судів, помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів в режимі онлайн у застосунку “Zoom”.

Навчальний захід відкрив директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ, який ознайомив з тематикою семінару, представив викладачів, ознайомив з правилами проведення всеукраїнського семінару в режимі онлайн і звернув увагу на актуальність теми щодо судових витрат. 

Модерував усеукраїнський семінар  директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ.

На початку заходу суддя Ірина ВЕРБА провела вступне опитування щодо визначення поняття судових витрат, їх розмірів і видів.

Також під час проведення лекцій суддя Ірина ВЕРБА зосередила увагу слухачів на об’єктах справляння судового збору, поверненні судового збору і розподілі судових витрат.

Про звільнення від сплати судового збору і пільги щодо сплати судового збору розповіла суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент, старший науковий співробітник Лариса ТРОФІМОВА.

Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук Олександр СИТНИКОВ ознайомив учасників з метою стягнення судових витрат, пов’язаних із розглядом справи; розмірами витрат на правничу допомогу адвокатам; розмірами витрат пов’язаних із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів тощо.

Під час проведення всеукраїнського семінару були застосовані нові інтерактивні методи навчання, які суддя-викладач Ірина ВЕРБА опанувала під час участі у тренінгу для тренерів.

На завершення навчального заходу слухачі обговорили проблемні питання щодо сплати судового збору та розподілу судових витрат і отримали професійні відповіді викладачів.

Повний текст програми всеукраїнського семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України.