Національна школа суддів України

Обмін досвідом і найкращими практиками з протидії домашнього насильства між Україною та Республікою Тринідад і Тобаго

13 червня 2023 року Секретаріатом КМУ, Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики України за підтримки Програми ООН Жінки у співпраці з державними органами Республіки Тринідад і Тобаго організовано онлайн-воркшоп щодо обміну досвідом та найкращими практиками з протидії, реагування та подолання домашнього насильства між Україною та Республікою Тринідад і Тобаго.

Від Національної школи суддів України у заході взяли участь начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей, наукові співробітниці відділу “Тестологічний центр” Єлизавета Ковтюк і Катерина Слюсарева.

Захід модерував Герман Вега Кортес, спеціаліст з політики в сфері сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом зі Штаб-квартири ООН Жінки.

Відкриття заходу високого рівня розпочали з прослуховування Державних Гімнів України і Республіки Тринідад і Тобаго.

Зі вступними промовами виступили постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, регіональна директорка ООН Жінки для Америки і Карибського басейну Марія-Ноел Ваеза, постійний представник Республіки Тринідад і Тобаго при ООН і поточний Президент 78 сесії Генеральної Асамблеї ООН Деніс Френсіс.

У першій панелі, присвяченій огляду країн (для включення соціально-економічної ситуації, даних про поширеність, дезагрегованих за віком, статтю, географією, культурою тощо), виступили Урядова уповноважена з питань гендерної політики України Катерина Левченко і Аянна Вебстер-Рой, Міністр при Офісі Прем’єр-міністра з питань гендерної рівності та прав дитини, Тринідад і Тобаго.

Другу панель щодо законодавства і притягнення до відповідальності винних провели Ян Рамперсад, директор відділу міжнародного права та прав людини Міністерства Генерального прокурора і юридичних питань Тринідаду і Тобаго, і Вікторія Літвінова, заступниця Генерального прокурора України.

Із доповідями у третій секції, присвяченій сектору безпеки, досувіду і практиці попередження, реагування та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству виступили Клер Гі-Аллейн, жінка-суперінтендант і керівниця відділу у справах особливих жертв, поліція Тринідаду і Тобаго, і Катерина Павліченко, заступниця Міністра внутрішніх справ України.

У четвертій панелі щодо соціальної сфери, допомоги жертвам домашнього та гендерно зумовленого насильства, доступних послуг та системи їх надання виступили Уляна Токарєва, заступниця Міністра соціальної політики України і Ленор Ватіст-Сіммонс, постійний секретар Міністерства соціального розвитку і сімейних служб, Тринідад і Тобаго.

П’яту панель із залучення громадських організацій до надання допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства, співпраці з міжнародними організаціями та державою провели Катерина Черепаха, президент ГО “Ла Страда – Україна”, і Ровена Пітт, директорка громадської організації Tabitha’s Home для жінок та дітей, Тринідад і Тобаго.

Із підведенням підсумків і завершальними словами виступили Урядова уповноважена з питань гендерної політики України Катерина Левченко, представник ООН Жінки в Україні Сабіна Фрейзер Гюнеш,  Тимчасовий повірений у справах ЄС для Тринідад і Тобаго Санджин Солдатіч,  Міністр в Офісі Прем’єр-міністра з питань гендерної рівності та прав дитини Тринідаду і Тобаго Аянна Вебстер-Рой.

У заході взяли участь представники міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, установ та організацій, обласних військово-цивільних адміністрацій, уповноважені особи (координатори) з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.