Національна школа суддів України

Онлайн–засідання групи розробників блоку “Цивільне судочинство” щодо розгляду судами справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення

1 червня 2022 року в Національній школі суддів України під керівництвом начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Олени Умнової відбулося засідання групи розробників блоку “Цивільне судочинство” з підготовки семінару для суддів місцевих та апеляційних судів “Окремі аспекти розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення” (робоча назва).

Згідно з досягнутими під час попереднього засідання домовленостями розробниками навчальних матеріалів презентовано попередні результати вже проведеної роботи за визначеними напрямами, обговорено структуру і зміст майбутнього семінару, визначено необхідність практичної спрямованості тем, що планується висвітлити в лекційному курсі.

За наслідками обміну думками учасники засідання дійшли висновку про доцільність зосередження уваги слухачів семінару на найбільш актуальних питаннях щодо розгляду справ окремого провадження, а саме: стосовно справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення (фактів народження, фактів смерті особи, особливості провадження про встановлення фактів смерті або народження на тимчасово окупованій території), а також щодо справ про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення померлою.

Окрему лекцію в межах семінару розробники вирішили присвятити питанням відновлення втрачених судових проваджень, що набули і набувають актуальності з огляду на реалії сучасного воєнного стану.

На завершення засідання учасники визначили строки доопрацювання презентацій лекцій та запланували на 15 червня 2022 року фінальне засідання робочої групи з підготовки зазначеного семінару.

У засіданні групи взяли участь судді Катерина Котельва, Валентина Малиновська, Стелла Цибізова, Людмила Макаренко, Максим Ходаківський та працівники Національної школи суддів України Віра Гайдук і Богдан Остудімов.