Національна школа суддів України

Організація роботи секретарів судових засідань

13 вересня 2021 року Національна школа суддів України розпочала триденну онлайн–підготовку та підвищення рівня кваліфікації секретарів судових засідань місцевих та апеляційних господарських судів.

Відкрила онлайн-підготовку керівниця відділу підготовки працівників апаратів судів Наталія Тимощук, яка  ознайомила учасників із питаннями, що передбачені програмою.

Розпочав навчання директор Академії фінансового моніторингу, професор, кандидат юридичних наук Ростислав Марчук, який презентував інтерактивну лекцію щодо дотримання державними службовцями вимог антикорупційного законодавства та особливостей роботи системи електронного декларування. Викладач зосередив увагу на вивченні практичних аспектів заповнення електронних декларацій, обговорив типові помилки,  що трапляються під час заповнення декларацій, нагадав про особливості фінансового контролю в частині дотримання вимог антикорупційного законодавства.

Керівниця апарату місцевого суду міста Харкова Олена Безбородова запропонувала до вивчення алгоритм дій працівників апаратів судів для забезпечення безперервної роботи суду в разі виникнення надзвичайних і кризових ситуацій. Окрему увагу викладачка приділила актуальним питанням організації роботи працівників апаратів судів в умовах карантину.

Питання міжнародних стандартів і національного регулювання етики працівників апаратів судів, правил поведінки працівника суду, дрес–коду та етики спілкування працівників суду в соціальних мережах обговорила з учасниками підготовки суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко.

Психологиня відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліка Фарафонова надасть практичні поради працівникам апаратів судів щодо використання в роботі ефективних технік безконфліктного спілкування та керування конфліктами, розвитку навичок саморегуляції та методів керування стресом для уникнення професійного вигорання. 

Про уроки особливого етикету, що необхідні для спілкування з особами, які мають інвалідність, з особами з порушеннями зору, слуху, психічними та інтелектуальними розладами працівники апаратів судів дізнаються з виступу судді Горохівського районного суду Волинської області Василя Сметани.

Під час онлайн–підготовки секретарі судових засідань також удосконалять знання з правового письма та процесуального документування, з особливостей роботи окремих модулів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, судової практики розгляду корпоративних спорів.

Навчання надає можливість працівникам апаратів судів удосконалити практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків, обмінятися досвідом, отримати відповіді на актуальні питання та корисні поради від викладачів.