Національна школа суддів України

Організація та ведення військового обліку

Відповідно до вимог Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” персональний облік призовників і військовозобов’язаних передбачає облік відомостей щодо призовників і військовозобов’язаних за місцем їх роботи або навчання та покладається на керівників підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування та форм власності.  У судах цю роботу покладено переважно на кадрову службу, відділи по роботі з персоналом або на працівників апарату, відповідальних за ведення військового обліку.

Оскільки навчання з цієї тематики раніше не проводилося, виникла необхідність у його започаткуванні з метою однакового розуміння, виконання та застосування нормативно-правових актів, що регулюють питання організації та ведення військового обліку в судах.

Відділом підготовки працівників апаратів судів за допомогою моніторингу потреб із необхідної та конкретної тематики було розроблено навчальну програму для проведення семінару для працівників апаратів судів на тему: “Організація та ведення військового обліку і мобілізаційної підготовки в судах”, який 19 червня 2017 року проводиться  на базі Апеляційного суду Київської області.

Для проведення семінару запрошено викладача Національного університету оборони України імені І. Черняховського, кандидата військових наук, доцента кафедри керівництва військами (силами) в мирний час Миколу Іваницького.

Розпочинаючи семінар, викладач розглянув з учасниками актуальні питання про військовий облік призовників і військовозобов’язаних в органах державної влади, ознайомив із завданнями та особливостями роботи відповідальної особи за ведення військового обліку. Не залишив поза увагою і питання, що стосується призову призовників органів державної влади на строкову військову службу, та звернув увагу на організаційні основи мобілізаційної підготовки та мобілізації, повноваження органів державної влади у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайт Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.