Національна школа суддів України

Основи права Європейського Союзу

12 жовтня 2022 року Проєкт Європейського Союзу “Право-Justice” у співпраці з Національною школою суддів України провели першу сесію навчального онлайн–курсу для суддів та помічників суддів “Основи права Європейського Союзу”. Програмою курсу передбачено п’ять інтерактивних модулів з лекційною та практичною частинами, які проводитимуться дистанційно на платформі Zoom один раз на тиждень. Тренерами навчання виступлять провідні національні та міжнародні експерти Проєкту ЄС “Право-Justice”, а слухачами – 20 суддів та помічників суддів.

Навчання відкрили голова Ради суддів України Богдан Моніч, суддя Великої Палати Верховного Суду Тетяна Анцупова, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант.

Як було зазначено, нинішній навчальний курс має на меті розширення знань про інститути, джерела та принципи права ЄС і, водночас, поглиблене опрацювання питань, що можуть мати практичне значення для українських суддів. Зокрема, програма курсу включатиме розгляд тем, пов’язаних із судовим захистом права ЄС, засадами конкурентного права ЄС і публічних закупівель, оглядом приватного права ЄС, а також питання Угоди про асоціацію Україна-ЄС як джерела права в Україні.

У ході першого модуля тренери курсу – доктор юридичних наук Лукаш Ґжейджяк (Польща) та проф., докторка юридичних наук Тетяна Комарова (Україна) – розглянули питання щодо основ права Європейського Союзу, а також детально обговорили зі слухачами принцип стримування й противаг в інституційній системі ЄС та провели семінар щодо цінностей ЄС в частині верховенства права.

У заключній частині навчання слухачі мали можливість обмінятися думками з національними і міжнародними тренерами та подискутувати з озвучених питань.