Національна школа суддів України

Основи правового аналізу та підготовка аналітичних матеріалів у Верховному Суді

30 вересня 2021 року Національна школа суддів України провела підготовку та підвищення рівня кваліфікації працівників апарату Верховного Суду на семінарі “Основи правового аналізу та аналітичного опрацювання документів у Верховному Суді. Підготовка аналітичних матеріалів”, “Аналіз даних, нормативно-правових актів та судової практики”.

Семінар провів заступник керівника департаменту аналітичної та правової роботи – начальник правового управління (IV) апарату Верховного Суду, доктор юридичних наук Михайло Шумило.

Доповідач запропонував до обговорення питання щодо правового аналізу як спеціального методу опрацювання документів, представив увазі слухачів методики та практики використання правового аналізу в роботі, навів приклади його практичного застосування.

Учасники семінару дізналися про особливості, актуальні питання роботи з нормативно-правовими актами – від загального розуміння правової матерії до застосування їх на практиці, обговорили інші способи опрацювання документів у Верховному Суді, з’ясували мету статистичної роботи, порядок її ведення та роль статистики у прогнозуванні.

На завершення семінару викладач запропонував для ознайомлення та обговорення практику Конституційного Суду України, Європейського суду з прав людини, Верховного Суду як джерел права.

Під час семінару слухачі мали можливість обмінятись практичним досвідом, перевірити застосування аналітичних навиків, отримати відповіді на запитання.