Національна школа суддів України

Особиста безпека суддів та працівників апарату суду на транспорті

29 травня 2020 року головний спеціаліст відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Світлана Нечипорук взяла участь у міжнародному вебінарі для суддів, працівників апаратів судів та представників Служби судової охорони “Особиста безпека суддів та працівників апарату суду на транспорті”, організований командою ініціативи "Модельні суди" Проєкту ЄС “Право–Justice”.

Модератором заходу виступила Анна Адамска-Галлант, головна міжнародна експертка Проєкту з питань правосуддя ЄС “Право-Justice”, яка на відкритті вебінару ознайомили його учасників із основними питаннями, що запропоновані для розгляду та обговорення, а також із порядком його проведення.

Під час вебінару відбулося дві сесії.

Спікерами першої сесії вебінару виступили Сільвіу Сандру - міжнародний експерт Проєкту ЄС «Право-Justice» (Румунія), керівник служби безпеки Спеціального трибуналу по Лівану та Корнеліс Верхарен - міжнародний експерт Проєкту ЄС «Право-Justice» (Нідерланди), фахівець з питань безпеки МЗС Нідерландів, керівник польового офісу Гароуе, Сомалі.

Під час свого виступ «Базові рекомендації щодо заходів безпеки при користуванні транспортом» Сільвіу Сандру визначив основні групи загроз особистій безпеці, що можуть виникати при користуванні громадським транспортом, який є частиною громадського простору. Детальними та змістовними були рекомендовані заходи у випадку виникнення тієї чи іншої загрози безпеці, такої як то: загрози з боку інших людей, питання безпеки пов’язані, наприклад, із ДТП, або ж особистого емоційного стану.   

У презентації «Безпека на транспорті: психологічні аспекти», Корнеліс Верхарен, розкрив поняття та складові соціальної безпеки, акцентував увагу на психологічних аспектах забезпечення особистої безпеки під час користування різними видами транспорту, запропонував алгоритм дій у критичних ситуаціях та рекомендації щодо запобігання конфліктів, а також  деескалації у разі їх виникнення.

Друга сесія вебінару була повністю відведена для спілкування з учасниками, шляхом відповідей та коментарів міжнародних експертів на численні питання, що відображалися у чаті.  Адже головна мета вебінару полягала в обговорені думок та ідей щодо тих рішень, які мають бути застосовані з метою подолання найпоширеніших загроз безпеці.

Учасники вебінару – представники служби судової охорони вносили пропозиції щодо заходів особистої безпеки при користуванні громадським транспортом.

Даріуш Сілецький наголосив на необхідності запровадження системи повідомлення про інциденти, що виникають при користуванні транспортом та веденні статистики таких інцидентів.  Адже правильна оцінка загроз безпеці це основа налаштування безпекових заходів.

Участь у вебінарі взяли більше 300 учасників.