Національна школа суддів України

Особливості кваліфікації кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості особи

24 січня 2023 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів семінар-практикум “Розгляд справ щодо кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості”.

Навчання організовано та проведено спільно відділом підготовки суддів та Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна представила викладачів-тренерів залучених до навчання і закликала учасників вести активні дискусії та обмінюватись досвідом.

У своєму вступному слові заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Ольга Короткова привітала слухачів і висловила сподівання на плідну спільну роботу.

До проведення навчання було залучено Ольгу Короткову та суддю Шевченківського районного суду м. Києва, доктора філософії в галузі права Ларису Радуцьку.

З метою поглиблення знань про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості спікерами наводились та поглиблено аналізувались разом із учасниками особливості кваліфікації злочинів за частиною 1 ст. 152 КК України, а також частиною 2 ст. ст. 153 - 156-1 КК України. Належно було висвітлено норми Стамбульської конвенції та її цілі; поняття добровільної згоди, добровільної відмови, фізичного насильства та безпорадного стану особи.

Обмінюючись практичним досвідом, лекторами проводились модеровані дискусії, під час яких слухачі обговорювали труднощі, що виникають у процесі розгляду такої категорії справ. Учасниками аналізувались окремі питання кваліфікації сексуального насильства, серед яких особливості призначення покарання неповнолітнім; кваліфікація примушування до вступу в статевий зв’язок; кваліфікація вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку; розбещення неповнолітніх та домагання дитини для сексуальних цілей.

Для повного та різностороннього опрацювання проблематики справ щодо вчинення злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи викладачами було проведено експрес-опитування та запропоновано до перегляду відеоматеріал на тему заходу із подальшим його обговоренням.

Із програмою семінару-практикуму можна ознайомитись тут.