Національна школа суддів України

Особливості кваліфікації та процесуальні аспекти судового розгляду військових адміністративних правопорушень

4 жовтня 2023 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних та апеляційних судів семінар “Військові адміністративні правопорушення: питання кваліфікації та деякі процесуальні аспекти”.

Захід організовано та проведено Львівським, Дніпровським та Одеським регіональними відділеннями спільно з відділом підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України.

У своєму вступному слові директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала слухачів та звернула увагу на те, що для участі у семінарі було запрошено суддів із різних регіонів України, а тому є можливість обміну практичним досвідом та професійного спілкування. Очільниця відділення також коротко розповіла про правила проведення семінару та просила учасників по завершенню заходу надати зворотній зв’язок, для подальшого удосконалення роботи НШСУ.

Директор Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський представив запрошених викладачів-тренерів, побажав вдалої роботи та наголосив на актуальності теми військових правопорушень, яка буде розкриватись НШСУ і надалі.

До проведення заходу було залучено суддю, голову Київського районного суду міста Харкова, заслуженого юриста України, докторку юридичних наук Світлану Шаренко; суддю Шевченківського районного суду міста Києва, докторку філософії в галузі “Право” Ларису Радуцьку та прокурора відділу взаємодії з прокуратурами нижчого рівня Управління забезпечення реалізації процесуальних повноважень Генерального прокурора у кримінальному провадженні Департаменту організаційно-контрольної діяльності, правового та аналітичного забезпечення Офісу Генерального прокурора, кандидата юридичних наук, доцента Миколу Туркота.

Під час заходу учасники разом із тренерами аналізувати чинне законодавство України, зокрема Закон України “Про військовий обов`язок і військову службу” та актуальні зміни до нього. На семінарі розкривались особливості кваліфікації та процесуальні аспекти судового розгляду військових адміністративних правопорушень. Тренери деталізували поняття “військовий начальник” відповідно до статуту внутрішньої служби збройних сил України та хто належить до військових посадових осіб.

Серед питань, які отримали належного висвітлення були:

-  відмова від виконання законних вимог командира (начальника) та що слід розуміти під законністю таких вимог;

- самовільне залишення військової частини або місця служби;

- недбале ставлення до військової служби;

- порушення правил несення бойового чергування;

- порушення правил несення прикордонної служби;

- порушення правил поводження зі зброєю, а також речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення.

Для кращого опрацювання теми заходу викладачами протягом всього семінару наводились приклади судових рішень з їх подальшим обговоренням з учасниками.