Національна школа суддів України

Особливості кваліфікації воєнних злочинів і написання вироку у справах про воєнні злочини

19 січня 2024 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить регіональний тренінг для суддів місцевих загальних та апеляційних судів “Базовий курс щодо міжнародних злочинів” за матеріалами та фінансової підтримки Управління закордонних справ у справах Співдружності та розвитку Великої Британії (Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO)) в рамках проєкту “Програма розвитку компетентностей для правничого сектору України”, який реалізує A4ID в режимі офлайн.

Навчальний захід відкрив директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ, який привітав учасників тренінгу і викладачів, провів знайомство з учасниками і опитування щодо їх очікувань від участі у тренінгу, звернув увагу слухачів на актуальність теми регіонального тренінгу.

На початку тренінгу суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, доктор філософії в галузі права Ірина ШАПОВАЛОВА провела загальний огляд міжнародного кримінального права (МКП) та міжнародного гуманітарного права (МГП); зосередила увагу на основних принципах МГП, ознаках та видах міжнародних злочинів, зупинилася на деяких положеннях Римського статуту МКС.

Суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Михайло ЗІМІН під час лекції розкрив поняття злочини проти людяності, злочини агресії та злочин геноциду.

Завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін Навчально-наукового інституту права та інноваційної освіти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Володимир ШАБЛИСТИЙ обговорив з учасниками теоретичні основи кваліфікації порушень правил і звичаїв ведення війни.

Про ознаки воєнних злочинів, види воєнних злочинів, про заборонені способи і засоби ведення війни, оцінку доказів у справах про міжнародні злочини, особливості кваліфікації воєнних злочинів за національним законодавством, а також про написання вироку у справах про воєнні злочини розповіли: суддя, заступник голови Ленінського районного суду міста Дніпропетровська, доктор філософії в галузі права Максим ТАУС і суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська, кандидат юридичних наук Сергій МЕЛЬНИЧЕНКО

На тренінгу слухачі мали можливість брати участь у двох експрес-опитуваннях, обговоренні з досвідченими викладачами актуальних проблем щодо особливості кваліфікації воєнних злочинів за національним законодавством. Під час виконання практичного завдання щодо особливості написання судового рішення у справах про воєнні злочини судді-викладачі надали корисні і практичні поради колегам.

За підсумками тренінгу кожний суддя отримає Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми регіонального тренінгу розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.