Національна школа суддів України

Особливості кваліфікації злочинів проти життя та здоров’я особи

2 листопада 2023 року з Дніпровським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Одеським регіональним відділенням був проведений усеукраїнський семінар “Особливості кваліфікації злочинів проти життя та здоров’я особи: проблемні питання та судова практика” для суддів місцевих загальних судів, помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів.

Навчальний захід відкрила заступник директора Дніпровського регіонального відділення Алла БАШТАННИК, яка привітала слухачів, ознайомила учасників з програмою всеукраїнського семінару та викладацьким складом; а також зазначила, що під час навчання значну увагу буде приділено особливостям кваліфікації та доказуванню злочинів проти життя та здоров’я особи в умовах воєнного стану, проведенню судових експертиз, відшкодуванню матеріального збитку та моральної шкоди внаслідок заподіяння потерпілому тілесних ушкоджень. Директор Одеського регіонального відділення Володимир ПИРОГОВСЬКИЙ побажав учасникам мирного дня, а також успіхів і плідної роботи під час обговорення актуальних тем з досвідченими викладачами.

Завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін ННІ права та інноваційної освіти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Володимир ШАБЛИСТИЙ ознайомив з теоретичними проблемами кримінальної відповідальності за кримінальні правопорушення проти життя та здоров’я людини.

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія МАРЧУК  обговорила з учасниками актуальну судову практику щодо призначення покарання у кримінальних справах щодо злочинів проти життя та здоров’я особи в умовах воєнного стану.

Суддя Київського районного суду міста Харкова, кандидат юридичних наук Світлана МУРАТОВА надала корисну інформацію щодо сучасних особливостей призначення та проведення судових експертиз у кримінальних справах цієї категорії, а також звернула увагу на можливість використання висновку експерта як одного з видів доказів по справі.

Суддя Самарського районного суду міста Дніпропетровська, доктор філософії в галузі права Оксана ПОШТАРЕНКО розглянула особливості кваліфікації та доказування злочинів проти життя та здоров’я в умовах воєнного стану.

Цікавою і пізнавальною була інтерактивна лекція судді, заступника голови Ленінського районного суду міста Дніпропетровська, доктора філософії в галузі права Максима ТАУСА щодо окремих аспектів та особливості судового розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів проти життя та здоров’я особи, зокрема правової позиції Верховного Суду.

Суддя Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Лілія ДАРАГАН під час виступу належну увагу приділила розгляду цивільного позову про відшкодування матеріального збитку та моральної шкоди внаслідок заподіяння потерпілому тілесних ушкоджень.

На всеукраїнському семінарі судді і помічники суддів мали можливість обговорити з досвідченими суддями-викладачами правові позиції Верховного Суду і новели законодавства стосовно розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів проти життя та здоров’я особи в умовах воєнного стану.

За підсумками успішного навчання під час всеукраїнського семінару учасники отримають електронну форму Сертифіката НШСУ.