Національна школа суддів України

Особливості правового регулювання житлових спорів в умовах воєнного стану

21 липня 2023 року Національна школа суддів України провела для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів семінар “Гарантії житлових прав: особливості правового регулювання та судового захисту в умовах воєнного стану”, організований спільно Харківським і Львівським регіональними відділеннями НШСУ.

Модерувала захід директор Харківського регіонального відділення НШСУ Лілія Гуцал. З презентаціями лекцій виступили викладачі (тренери) НШСУ – судді місцевих загальних судів: Катерина Котельва, Людмила Макаренко, Валентина Маліновська, Стелла Цибізову, Максим Ходаківський.

Предметом обговорення на зазначеному освітньому заході стали гарантії міжнародного і національного захисту учасників житлових правовідносин.

Лектори ознайомили слухачів з конвенційними засадами захисту житлових прав та відповідною практикою Європейського суду з прав людини. Основну увагу приділено національному житловому законодавству України та практиці Верховного Суду у житлових спорах, в тому числі стосовно відмежування цих спорів від справ інших судових юрисдикцій. Окремо розкрито питання практиці вирішення спорів, що виникають у зв’язку з наданням житлово-комунальних послуг. Також висвітлені питання про особливості нормативного регулювання житлових правовідносин в умовах воєнного стану.

Учасники у ході семінару мали можливість задати питання викладачам, поділитися власним досвідом розгляду цивільних справ про житлові спори, звернути увагу на проблеми, що традиційно мають місце під час вирішення цих справ та які виникли внаслідок військової агресії росії проти України.

За результатами участі у навчальному семінарі слухачі отримали відповідні Сертифікати Національної школи суддів України.