Національна школа суддів України

Особливості проходження державної служби в судах в умовах воєнного стану

06-09 лютого 2023 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку та підвищення рівня кваліфікації старших секретарів, секретарів, головних і провідних спеціалістів, консультантів місцевих та апеляційних судів в режиму онлайн у програмі “Zoom”.

Відкрили підготовку директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ і заступник директора Алла БАШТАННИК, які привітали учасників,  ознайомили із тематикою програми підготовки і викладацьким складом, а також звернули увагу на правила проходження чотириденного навчання в режимі онлайн та дотримання правил особистої безпеки під час повітряної тривоги.

Суддя Покровського районного суду Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко висвітлить питання щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці, а також обговорить трудові правовідносини в умовах воєнного стану і дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку для державних службовців.

Заступник керівника апарату Хмельницького окружного адміністративного суду Олена РОЗУМНЯК зверне увагу учасників на порядок здійснення діловодства щодо документів, що містять службову інформацію з грифом “Для службового користування”, розгляне види інформації, надасть перелік документів, що містять службову інформацію; розповість про дотримання вимог Типової інструкції про порядок ведення обліку, зберігання, використання і знищення документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію.

Суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Ігор Чорний ознайомить з комплексною системою захисту інформації, надасть слухачам практичні поради щодо захисту персональних даних і дотримання правил безпеки працівниками апарату суду під час роботи в мережі Інтернет.

Корисним для професійного зростання буде виступ керівника регіональної служби підтримки в Тернопільській області Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Миколи Олійника стосовно порядку отримання доступу до матеріалів справи в підсистемі “Електронний суд”, функціонування електронного архіву та порядку ведення архівної справи в підсистемі “Електронний суд”, реєстрації внутрішніх та організаційно-розпорядчих документів у програмі КП “Д-3”.

Під час лекції головного спеціаліста зі звернення громадян ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Наталії Дворецької слухачі отримають інформацію про особливості застосування у судовій системі законів України “Про звернення громадян” та “Про доступ до публічної інформації” і роз’яснення про організацію роботи суду з питань прийняття та розгляду депутатських звернень, адвокатських запитів та здійснення контролю за їх розглядом.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Ганна Кадникова обговорить гендерні аспекти в організації роботи суду.

Про  основні положення Закону України “Про державну службу” і умови проходження служби в судах; а також вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади державної служби в апараті суду розповість директор відділу “Вінницький навчальний центр” Національної школи суддів України, доктор юридичних наук  Олена Мілієнко.

Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктор психологічних наук, доцент Андрій Маслюк надасть практичні поради щодо психологічної адаптації працівників суду в умовах війни.

Суддя Самарського районного суду міста Дніпропетровська, доктор філософії в галузі права Оксана Поштаренко розкриє актуальні питання застосування законодавства з питань протидії домашньому насильству.

Під час лекції судді Господарського суду Дніпропетровської області Юлії Фещенко слухачі ознайомляться з основними методами раціонального використання часу; усвідомлять необхідність планування робочого та особистого часу, зокрема в умовах дистанційної роботи; навчаться визначати “поглиначів часу”.

Головний державний інспектор сектору з питань запобігання та виявлення корупції Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Максим Захаров зупиниться на особливості роботи системи електронного декларування в умовах воєнного стану, практичних аспектах заповнення декларацій і розгляне застосування окремих положень Закону України “Про запобігання корупції” стосовно заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану.

В межах чотириденної підготовки відбудеться семінар-практикум “Говорімо українською правильно: граматичні норми”, який проведе Оксана КАБИШ – головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент. Під час проведення лекцій і практичних занять учасники матимуть можливість поглибити знання про морфологічні та синтаксичні норми сучасної української мови і підвищити рівень мовно-мовленнєвої компетентності.

Повний текст програми підготовки старших секретарів, секретарів, головних і провідних спеціалістів, консультантів місцевих та апеляційних судів розміщений на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.