Національна школа суддів України

Особливості розгляду адміністративних справ про затримання іноземці та осіб без громадянства

28 листопада 2023 року в місті Ужгороді Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів семінар “Актуальні питання щодо здійснення судочинства у справах щодо затримання, примусового повернення, примусового видворення іноземців та осіб без громадянства в період воєнного стану”.

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала учасників, розповіла про особливості розгляду справ вказаної категорії та зазначила, що формат, обраний для проведення заходу є досить влучним, адже дав можливість більш детально обговорити проблемні та актуальні питання щодо здійснення судочинства у справах  видворення іноземців та осіб без громадянства в період воєнного стану, оскільки дозволив  почути думки представників прикордонної та міграційної служби, органів прокуратури, адвокатів та суддів, які безпосередньо беруть участь у процесі розгляду судових спорів.

У своєму вітальному слові голова польового офісу УВКБ в м. Ужгороді  Ракель Трабазо подякувала організаторам за проведення семінару, підкреслила, що має сподівання на те, що в результаті дискусій будуть сформовані нові підходи до висвітленої проблематики та наголосила на важливість ролі суддів у захисті шукачів притулку.

Адвокат Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища “Регіон Карпат” NEEKA Олександр Лучинець представив викладачів та закликав учасників семінару спілкуватись та обмінюватись своїми думками.

На семінар було запрошено  фахівця з питань довгострокових рішень польового офісу УВКБ ООН в місті Ужгород Андрія Безпалюка, суддю Ківерцівського районного суду Волинської області Олександра Костюкевича, суддю Приморського районного суду м. Одеси Валерію Косіцину, суддю Восьмого апеляційного адміністративного суду Василя Гуляка та суддю Одеського окружного адміністративного суду Еллу Катаєву.

До уваги учасників заходу запропоновані інтерактивні лекції з презентаціями:

-         актуальні питання щодо здійснення судочинства у справах за адміністративними позовами з приводу примусового повернення чи примусового видворення іноземців або осіб без громадянства за межі території України в період воєнного стану;

-        особливості розгляду адміністративних справ про затримання іноземців та осіб без громадянства;

-        незаконне затримання та притягнення до адміністративної відповідальності. Особливості розгляду справ про відшкодування матеріальної та моральної шкоди за незаконні дії посадових осіб, які ініціювали та здійснювали таке затримання. Судова практика;

-        еволюція застосування принципу невислання у системі міжнародного захисту. Незалежність та безсторонність суду при розгляді справ шукачів притулку;

-        затримання на кордоні: практика ЄСПЛ та Суду ЄС;

-        строки затримання іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні;

-        незаконне затримання та притягнення до адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства. Взаємодія центрів БВПД з органами та підрозділами ДПкС та прокуратури у питаннях затримань шукачів захисту.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно та за фінансової підтримки Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища (МФОЗНС) “Регіон Карпат” NEEKA.