Національна школа суддів України

Особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення

20 червня 2018 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг для помічників суддів на тему: “Судочинство у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією”.

Вітальними словами захід відкрила заступник директора регіонального відділення, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник, яка підкреслила важливість і актуальність теми тренінгу та зазначила, що програмою  тренінгу передбачено розгляд проблемних питань щодо механізмів запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов’язаним із корупцією.

Тренінг провели судді  Максим Таус (модератор), Сергій Федоріщев, суддя у відставці Галина Маймур (фасилітатор) і доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько.

Під час тренінгу судді прослухали міні-лекції щодо загальної характеристики адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією, обговорили проблемні питання, що виникають у судовій практиці при порушенні вимого фінансового контролю, порушенні встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків, порушенні обмежень щодо сумісництва та суміщенні з іншими видами діяльності та порушенні вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Також слухачі розглянули особливості накладення стягнення про адміністративні правопорушення.

Під час тренінгу було використано різноманітні інтерактивні методи навчання: міні-лекції з презентаціями, експрес-опитування за допомогою клікерів з подальшим обговоренням, “мозковий штурм” і модерована дискусія, виконання практичних завдань під час роботи в малих групах, представлення результатів роботи малих груп.

Після завершення тренінгу, з метою зворотного зв’язку, відбулося анкетне опитування учасників.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.