Національна школа суддів України

Особливості трудових відносин в умовах воєнного стану

5 липня 2023 року Національна школа суддів України в межах онлайн–підготовки та підвищення рівня кваліфікації за стандартизованою програмою спеціалістів служб управління персоналом місцевих та апеляційних судів провела семінар на тему “Гарантії захисту трудових прав: судова практика та новели законодавчого регулювання під час воєнного стану”.

Навчання організовано та проведено спільно Львівським регіональним відділенням та відділом підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України.

Введення правового режиму  воєнного стану в Україні вплинуло на усі ланки суспільного життя, не стала винятком і сфера трудових відносин. З однієї сторони це обумовлено необхідністю стабілізувати економіку держави, забезпечити роботу на належному рівні об’єктів критичної інфраструктури країни, уникнути проблем “кадрового голоду”, а з іншої – забезпечити дотримання за таких умов прав працівників, які працюють в установах, організаціях і підприємствах незалежно від виду діяльності, форми власності та галузевої належності.

  Захід відкрила директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка привітавши команду викладачів-тренерів та слухачів зазначила, що змінюваність законодавства в сфері трудових відносин вимагає постійного вивчення новел у цій галузі права. Саме тому семінар на зазначену тему включено у програму підготовки спеціалістів служб управління персоналом місцевих та апеляційних судів.

У своєму вітальному слові начальниця відділу підготовки викладачів  (тренерів) Національної школи суддів України, суддя у відставці, кандидатка юридичних наук, заслужений юрист України Олена Умнова зазначила, що анонсована тема заходу є складною, оскільки законодавство в сфері трудових відносин і справді змінюється дуже швидко, що в свою чергу, обумовлює необхідність постійного моніторингу новел зі сторони команди розробників цього курсу. Керівниця відділу представила викладацько-тренерську команду та підкреслила, що в неї входять судді-розробники з різних регіонів України, що створює якнайкращі умови для повного і всебічного аналізу судової практики на тему вказану вище.

Для проведення семінару було запрошено  суддів місцевих загальних судів: Катерину Котельву, Людмилу Макаренко, Валентину Маліновську, Стеллу Цибізову та  Максима Ходаківського; головну наукову співробітницю відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддю у відставці  Віру Гайдук. Захід модерувала Олена Умнова.

На обговорення слухацької аудиторії виносились такі питання:

-          трудові правовідносини в умовах воєнного стану;

-          застосування судами новітнього законодавства під час розгляду справ, пов’язаних з трудовими правовідносинами;

-          окремі аспекти вирішення питань щодо оплати праці: законодавство та судова практика.

По завершенню кожного із зазначених блоків проводилось обговорення питань, які мають дискусійний характер.