Національна школа суддів України

Особливості застосування антимонопольного й конкурентного законодавства: дистанційна підготовка

16 квітня 2020 року в Національній школі суддів України проведено відеозапис дистанційного заняття для підготовки суддів, що є особливо актуальним у період надзвичайної ситуації, пов’язаної з підвищеними ризиками поширення епідеміологічної ситуації у зв’язку з коронавірусом COVID-19.

Проведення такого заняття для суддів господарської юрисдикції організовано під керівництвом викладача–координатора відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександра Потильчака, який представив суддю Господарського суду Луганської області Ірину Голенко, відряджену для роботи в Національній школі суддів України.

Суддя Ірина Голенко зазначила, що захист конкуренції є основоположним принципом забезпечення свободи підприємницької діяльності в Україні, а його реалізація здійснюється Антимонопольним комітетом України. Викладачка окреслила коло питань, яким присв’ячена її презентація, зокрема зловживання монопольним становищем, антиконкурентні узгоджені дії, відповідальності за порушення вимог законодавства як через призму судової практики Верховного Суду, так і теоретичні поняття.

Проректор Володимир Мазурок проінформував суддів про співпрацю Національної школи суддів України з Європейським банком реконструкції та розвитку й Міжнародною організацією з розвитку права щодо спільного впровадження проєкту підготовки суддів щодо застосування антимонопольного законодавства, з питань антидемпінгу та державної допомоги в антимонопольному законодавстві.

Проведення тренінгів для суддів з питань конкуренції та державної допомоги заплановано на осінь 2020 року.

Для проведення таких занять від спеціалізованих судів необхідно отримати інформацію щодо питань, які потрібно включити до програми занять, підібрати національних і міжнародних експертів.

Національна школа суддів України спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку й Міжнародною організацією з розвитку права запропонувала суддям, що займаються справами щодо захисту економічної конкуренції, застосування заходів торговельного захисту та надання державної допомоги заповнити анонімний опитувальник, в якому окреслити коло питань, з якими вони найчастіше стикаються, та проблеми й складнощі, які виникають в ході розгляду відповідних категорій справ.

З анонімним опитувальником можна ознайомитися тут.

Володимир Мазурок запросив суддів  доєднатися до заповнення зазначеної анонімної форми та надіслати її до 1 травня 2020 року на електронну адресу відділу міжнародного співробітництва interrelat@nsj.gov.ua.

Відеозаняття “Судова практика застосування антимонопольного та конкурентного законодавства” із презентацією судді Ірини Голенко можна відвідати тут.