Національна школа суддів України

Особливості застосування електронних доказів під час розгляду справ

11–15 березня 2019 року в  місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

Підготовку відкрила директор регіонального відділення Валентина Коржик, яка зазначила, що,  ураховуючи вимоги Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки суддів передбачено проведення чотирьох тематичних тренінгів “Особливості розгляду спорів про визначення правочинів недійсними” та “Деякі питання, що виникають при розгляді справ із кредитних правовідносин” (тренери – суддя Світлана Ященко і суддя у відставці  Лілія Гуцал), “Застосування електронних доказів під час розгляду справ, пов’язаних із корупцією” (тренер – суддя Дмитро Крівцов), “Діяльність слідчого судді як гаранта захисту прав людини на досудовому розслідуванні” (тренер – суддя Світлана Шаренко).

Доцент кафедри культурології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Пивоваров зверне увагу суддів на вимоги до укладання документів та особливості їх мовного оформлення. Викладач зосередить увагу присутніх на типових мовних помилках,  правильності вживання словосполучень і чужомовних слів.

Про особливості здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення своїм колегам розповість суддя Дергачівського районного суду Харківської області Євген Болибок. Судді візьмуть участь у дискусії та обговорять проблемні аспекти розгляду окремих категорій справ, практику ЄСПЛ у справах про адміністративні правопорушення, інші проблемні питання, які виникали при здійсненні судочинства.

Також програмою підготовки передбачено огляд Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини. Доповідач – координатор програми Ради Європи HELP в Україні від адвокатури Олена Сибільова запропонує для обговорення питання щодо  застосування статей 5 і 6 Конвенції.

Голова Київського районного суду міста Харкова Світлана Шаренко обговорить зі своїми колегами актуальні питання розгляду кримінальних проваджень судом присяжних.

Про проблемні аспекти розгляду цивільних справ, пов’язаних із захистом права власності, розмежування цієї категорії справ між судами адміністративної, господарської та цивільної юрисдикцій, про особливості розгляду цивільних справ про визнання права власності на непідконтрольних Україні територіях розповість суддя Харківського апеляційного суду Віктор Яцина.

Після закінчення підготовки судді поділяться враженнями, висловлять свої побажання та пропозиції в запропонованій анкеті зворотного зв’язку.