Національна школа суддів України

Особливості застосування господарського судочинства

6–10 листопада 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів апеляційних господарських судів.

Вітальною промовою підготовку відкрили начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький та Голова Вищого господарського суду України, заслужений юрист України Богдан Львов. У своєму виступі начальник відділу підготовки суддів розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів. Іван Балаклицький зазначив, що, враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки передбачено проведення тренінгу на тему: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” з наступним оцінюванням суддів та семінар на тему: “Реформи у сфері корпоративного управління. Практика врегулювання та вирішення корпоративних спорів”.

У перший день підготовки суддя Вищого господарського суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Борис Грек зосередив увагу на важливих питаннях щодо особливостей та проблем заміни осіб в зобов’язаннях у судовій практиці, застосуванні інфляційної індексації та на питаннях щодо особливостей застосування Господарського кодексу України в зобов’язальних правовідносинах. Корисним для практичного впровадження був виступ судді Вищого господарського суду України Інни Алєєвої щодо застосування в роботі апеляційних господарських судів постанов Пленуму Верховного Суду України та пленумів вищих спеціалізованих судів.

У наступні дні підготовки передбачено спілкування суддів з досвідченими колегами, авторитетними науковцями, що сприятиме підтриманню кваліфікації суддів апеляційних господарських судів та накопиченню досвіду. Зокрема, програмою передбачено виступ судді Вищого господарського суду України, секретаря другої судової палати, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Тетяни Дроботової, яка зосередить увагу суддів на проблемних питаннях застосування земельного законодавства при розгляді господарських справ та надасть правові висновки Верховного Суду в господарських спорах, що виникають із земельних правовідносин. Суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Олександр Потильчак розкриє проблемні питання щодо розмежування компетенції господарських, адміністративних і загальних судів та обговорить уніфіковані принципи визначення підвідомчості та розв’язання суперечок щодо підвідомчості. Cуддя Вищого господарського суду України Ніна Ткаченко розгляне проблемні питання щодо розмежування за формою провадження (позовне або в межах справи про банкрутство) заяв із вимогами про визнання недійсними угод, укладених боржником та процесуальні наслідки такого розподілу. Викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, професор Олена Беляневич у своїй презентації порушить важливе питання стосовно актуальних проблем господарського договірного права. Суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент Лариса Трофімова висвітлить актуальну тему щодо визначення норм суддівської етики у сфері професійної діяльності та позасудової діяльності, а також приділить увагу обговоренню особливостей взаємовідносин голови суду та суддів цього суду. Викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш допоможе суддям удосконалити знання з українського ділового мовлення та мистецтва правового письма.

Під час підготовки судді матимуть змогу обговорити питання, включені до програми, подискутувати, виконати індивідуальні та практичні завдання.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.