Національна школа суддів України

Ознайомлення з досвідом запровадження сервісів для вразливих груп населення в судах і покращення комунікації під час спілкування з учасниками судового процесу

21 липня 2023 року Дніпровським регіональним відділенням Національної школи суддів України було проведено семінар “Комунікаційно-психологічні особливості взаємодії з людьми з інвалідністю” для помічників суддів і працівників апаратів місцевих та апеляційних судів в режимі онлайн у застосунку “Zoom”. 

Вітальними словами навчальний захід відкрила заступник директора Дніпровського регіонального відділення Алла БАШТАННИК, яка ознайомила учасників з програмою семінару і зазначила, що тема семінару є актуальною в умовах збройної агресії рф проти України, зокрема учасники семінару отримають корисну інформацію щодо правового і соціального захисту осіб з інвалідністю, обговорять психологічні особливості спілкування з людьми з інвалідністю і шляхи покращення комунікації під час спілкування з учасниками судового процесу, ознайомляться з важливим питанням запровадженням сервісів для вразливих груп користувачів суду і розвитком інклюзивного суду. Також  заступник директора ДРВ Алла БАШТАННИК зупинилася на правилах проведення навчального заходу в режимі онлайн і закликала слухачів дотримуватися правил особистої безпеки під час повітряної тривоги. 

Для проведення семінару запрошений суддя Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, доктор філософії в галузі права Олексій НЕСТЕРЕНКО, який на початку заходу розповів учасникам про правовий статус осіб з інвалідністю, ознайомив з положеннями Конвенції про права осіб з інвалідністю та нормативно-правовими актами національного законодавства щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю.

Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктор психологічних наук Андрій МАСЛЮК зосередив увагу слухачів на психологічних особливостях спілкування з людьми з інвалідністю, які мають психічні та інтелектуальні порушення.

Заступник керівника Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Аліна КІРАКОСЯН висвітлила питання кризової комунікації з відвідувачами суду, зокрема особливості комунікації з учасниками бойових дій; особами, які отримали поранення або психологічні травми внаслідок бойових дій. Викладач семінару Аліна КІРАКОСЯН обговорила зі слухачами шляхи розвитку інклюзивного суду і запровадження сервісів для вразливих груп населення.

Консультант Всеукраїнської громадської організації “Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень”, голова правління Благодійного товариства допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень “Джерела” (м. Київ) Раїса КРАВЧЕНКО надала практичні поради стосовно спілкування простою мовою з особами з психічними та інтелектуальними порушеннями.

Наприкінці семінару, з метою отримання пропозицій і побажань щодо покращення тематики навчальних заходів, відбулося анкетне опитування слухачів.

За результатами успішного проходження семінару учасники отримають електронну форму Сертифіката Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.