Національна школа суддів України

Перші кроки у розробці навчального курсу

13 червня 2019 року в Національній школі суддів України проходить перше засідання робочої групи з розробки навчального курсу для суддів “Особливості проваджень щодо злочинів, вчинених за ознакою статі”.

 

З вступними промовами до учасників звернулися проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти, керівник курсу, який розробляється, Тетяна Фулей  та віце-президентка ГО “Ла Страда-Україна” Катерина Черепаха, а також два іноземні експерти Женевського центру з управління сектору безпеки (DCAF) Каллум Ватсон та Амріта Капур.

У своїх промовах виступаючі наголосили на актуальності даної тематики, потребі в розробці такого навчального курсу, також було окреслено перелік нормативно-правових актів, які регулюють дане питання, визначені завдання засідання, мета та проект структури майбутнього курсу.

  

Координаторка проекту Женевського центру з управління сектору безпеки (DCAF) Амріта Капур виступила з презентацією “Насильство щодо жінок”.

Учасники засідання сконцентрували увагу на обговоренні структури курсу, змістовного наповнення модулів з відповідної тематики:

  • злочини проти статевої свободи та недоторканості, вчинених щодо осіб, які досягли 18 років;
  • розгляд проваджень щодо злочинів, скоєних на сексуальному підґрунті;
  • розгляд проваджень щодо інших видів гендерно-зумовленого насильства та сексуального насильства в умовах конфлікту;
  • особливості застосування деяких процесуальних норм щодо розгляду кримінальних проваджень за ознакою статі.

По завершенню засідання учасники визначать відповідальних за розробку кожного з модулів, розподілять завдання та спланують подальшу діяльність.