Національна школа суддів України

Підготовка пріоритетного навчального курсу для суддів щодо відшкодування шкоди, заподіяної у процесі збройної агресії громадянам та юридичним особам в Україні, продовжується

Національна школа суддів України у співпраці з Проєктами Ради Європи “Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні” та “ Підтримка судової влади України в контексті війни та післявоєнного періоду” здійснює розроблення навчального курсу для суддів “Відшкодування шкоди, заподіяної рф у процесі збройної агресії громадянам та юридичним особам в Україні”.

6 вересня 2023 року відбулося друге засідання групи розробників цього навчального курсу для суддів, участь у якому взяли представники усіх інстанцій та юрисдикцій.

Під час відкриття засідання авторського колективу розробників ректор Микола Оніщук та проректор Наталія Шукліна наголосили, що цей навчальний курс є надзвичайно актуальним, очікуваним серед суддівського корпусу та спрямований на визначення і напрацювання шляхів вирішення проблемних питань застосування міжнародного й національного законодавства при розгляді спорів про відшкодування шкоди, завданої країною-агресором.

Підготовка навчального курсу здійснюється за активної участі Міністерства юстиції України. Перед учасниками робочої групи виступила заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра, яка координує напрямок вжиття системних заходів у сфері притягнення росії до відповідальності за вчинення збройної агресії проти України та напрацювання компенсаційного механізму для відшкодування завданої шкоди. Вона акцентувала увагу учасників на актуальних питаннях здійснених Україною заходів для відшкодування завданої рф шкоди та проблемних питаннях, які наразі потребують доопрацювання й законодавчого врегулювання. Заступниця Міністра проінформувала членів робочої групи також щодо міжнародного досвіду виплати репарацій та заходів, що вживаються міжнародною спільнотою у цьому напрямку.

Модерував засідання робочої групи співкерівник робочої групи Максим Ходаківський, суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська, який презентував напрацьований план дій щодо підготовки навчального курсу, координації подальших заходів із створення навчального продукту.