Національна школа суддів України

Підготовка суддів до кваліфікаційного оцінювання

1 грудня 2017 року в селищі Тарашани Глибоцького району Чернівецьким регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар з метою  підвищення рівня  кваліфікації суддів місцевих судів на тему: “Особливості та окремі питання підготовки суддів до кваліфікаційного оцінювання”.

У семінарі взяли участь судді місцевих судів Донецької, Івано–Франківської,  Київської, Львівської,  Луганської,  Сумської,  Черкаської,  Чернігівської  та інших областей України.

Семінар відкрила заступник директора Чернівецького регіонального відділення Тетяна Аілінчій,  яка  наголосила на актуальності теми заходу, зорієнтованого на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів, а також зазначила, що після участі в цьому семінарі учасники  будуть краще розуміти порядок та методологію проведення кваліфікаційного оцінювання.

Вітальною промовою до  учасників заходу  звернувся суддя,
в. о. голови   Апеляційного суду Чернівецької області, доктор юридичних наук, професор Віталій Марчак,  який  подякував суддям-учасникам за їхню готовність здобувати нові професійні знання та використовувати їх у ході підготовки до кваліфікаційного оцінювання.

Семінар розпочався з доповіді судді Шевченківського районного суду м. Чернівців, кандидата юридичних наук, члена Ради суддів України Вікторії Чебан. Викладач зосередила увагу суддів  на особливостях кваліфікаційного оцінювання до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду.

 Суддя Апеляційного суду Чернівецької області, секретар палати з розгляду кримінальних справ Онуфрій Колотило розглянув з учасниками  актуальні  питання  щодо  підготовки до проходження тестування та допоміг у виконанні практичного завдання з КПК України та КК України.

Для проведення семінару також запрошено суддю Апеляційного суду Чернівецької області Ігоря Лисака,  який поділився  досвідом проходження  психологічного тестування та, за його результатами, проходження  співбесіди з психологом. Окрім того, викладач ознайомив суддів із теоретико-правовими проблемами проведення кваліфікаційного оцінювання кандидатів до Касаційного цивільного суду  у  складі Верховного Суду.

Під час роботи семінару судді подискутували, виконали індивідуальні та практичні завдання й обмінялись професійним досвідом.

На завершення заходу учасники  поділилися  враженнями та висловили свої побажання і пропозиції.