Національна школа суддів України

Підготовка суддів-тренерів з викладання навчального курсу із застосування статті 8 Конвенції

26–27 квітня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні в рамках проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” проводить тренінг для тренерів (ТоТ) з викладання навчального курсу (тренінгу) “Право на повагу до приватного і сімейного життя: застосування статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод” для суддів кримінальної спеціалізації.

Вітальними словами тренінг розпочали національний менеджер проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олена Лунгол, начальник відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства Національної школи суддів України Тетяна Фулей та експерт Проекту Ірина Кушнір.

Метою тренінгу є підготовка суддів-викладачів (тренерів), які викладатимуть цей тренінг для суддів. Під час 2-денного тренінгу майбутні тренери, як учасники, зможуть пройти усі модулі навчального курсу, зокрема, прослухати інтерактивні міні-лекції, виконати індивідуальні тестування та практичні завдання в малих групах. Окрім змістовної частини, тренінг для тренерів продумано таким чином, що він включає також методичну складову (прийоми, поради, рекомендації) щодо викладання кожного елементу курсу(у формі тренінгу) для суддів. Таким чином, справджуються очікування учасників та учасниць не лише щодо застосування практики ЄСПЛ з тематики курсу, але й щодо оволодіння прийомами та техніками ефективного викладання цього тренінгу.

Курс із застосування статті 8 Конвенції – спеціалізований та поглиблений, тому основними вимогами до суддів-учасників є оволодіння базовими знаннями та навичками застосування принципів тлумачення Конвенції Європейським судом з прав людини, розуміння структури рішень ЄСПЛ, алгоритму розгляду справ тощо.

Цей тренінг, як й інші тренінги з тематики Конвенції, передбачає попереднє опрацювання рішень ЄСПЛ, а саме: “Заїченко проти України” (№2), “Багієва проти України”, “Биков проти Росії”, “Ратушна проти України”, “Бєлоусов проти України”, “Роман Захаров проти Росії”, “Котій проти України”.

Курс розроблено під керівництвом начальника відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства Тетяни Фулей у форматі трьох окремих тренінгів для суддів кримінальної, цивільної та адміністративної спеціалізації. Тренерами та фасилітаторами на цьому ТоТ є суддя Перемишлянського районного суду Львівської області Андрій Савчак, суддя Городоцького районного суду Хмельницької області Сергій Шинкоренко, суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області Інна Порозова, суддя Миколаївського районного суду Львівської області Володимир Павлів, суддя Окружного адміністративного суду
міста Києва Володимир Донець.

Проведенню тренінгу для тренерів з викладання цього курсу передувала тривала робота суддів-розробників із розробки цього курсу, а саме: проведено два робочі засідання групи розробників (1– 3 листопада 2016 року та 1–3 березня 2017 року), відбулися апробації навчального курсу для кожної зі спеціалізацій (4 квітня, 5–6 квітня – для суддів кримінальної та цивільної спеціалізації в Одеському регіональному відділенні, 20–21 квітня 2017 року для суддів адміністративних судів  у Львівському регіональному відділенні) та робоча нарада розробників за результатами апробацій навчального курсу та з підготовки до проведення ТоТ (16–18 серпня 2017 року та 25 квітня
2018 року).

Тренінг для тренерів з викладання курсу із застосування статті 8 Конвенції для суддів цивільної спеціалізації заплановано на 17–18 травня, для суддів адміністративних судів – на 30–31 травня 2018 року в місті Києві.