Національна школа суддів України

Підтримання рівня компетенції суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів

25 – 29 листопада 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів.

Вітальною промовою захід відкрив проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко. Проректор зазначив, що відповідно до вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки передбачено проведення тренінгу “Актуальні питання розгляду сімейних справ” (модератори:  суддя Конституційного Суду України, кандидатка юридичних наук, заслужена юристка України Галина Юровська та викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Харківського апеляційного суду у відставці Лілія Гуцал). Мета тренінгу – поглиблення знань суддів у галузі сімейного права, необхідних для належного виконання повноважень судді при розгляді сімейних спорів. Викладачі (тренери) – судді Василь Даценко, Лілія Гуцал, Михайло Поліщук залучать суддівську аудиторію до розгляду проблемного питання щодо застосування апеляційним судом норм процесуального права в сімейних спорах, обговорять рішення суду І інстанції у спорах, що випливають з обов’язків членів сім’ї по утриманню, поінформують про правові позиції Верховного Суду в сімейних спорах. Учасники тренінгу розглянуть найбільш актуальні питання і проблеми, що виникають при вивезенні дитини за кордон.

У ході інтерактивного навчання судді візьмуть участь у “мозкових штурмах”, рольових іграх, обговореннях дискусійних вправ, експрес-опитуваннях, виконають різноманітні індивідуальні практичні завдання, а також переглянуть та обговорять навчальні відеоролики.

Під час підготовки передбачено спілкування суддів з досвідченими колегами, авторитетними науковцями, що сприятиме підтриманню рівня їхньої кваліфікації.

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Ольга Ступак в ході інтерактивної лекції скерує суддів до обговорення актуальних аспектів судового розгляду спорів щодо спадкування та вирішення спорів, що виникають із кредитних правовідносин. Суддя Вищого адміністративного суду України, кандидатка юридичних наук Любов Гончар розгляне окремі аспекти вирішення спорів із трудових правовідносин. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидатка юридичних наук Олена Умнова ознайомить із правовими висновками Верховного Суду України та Великої Палати Верховного Суду у спорах, що виникають із земельних правовідносин, та розкриє Конвенційні стандарти захисту права власності і знакові рішення ЄСПЛ проти України. Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидатка юридичних наук, заслужена юристка України Тетяна Чумаченко зосередить увагу на особливостях застосування правил Кодексу суддівської етики. Суддя Апеляційного суду Київської області у відставці Михайло Поліщук висвітлить важливе питання щодо доказів і доказування в цивільному процесі. Заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький зверне увагу на новітні технології при здійсненні судочинства та вчиненні процесуальних дій через засоби електронного зв’язку з відповідними механізмами ідентифікації та безпеки. Цікаву дискусію організує Представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018 р.р.), адвокатка Жанна Лук’яненко щодо застосування Конвенції з прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в цивільному судочинстві. Судовий експерт ТОВ “Експертно-дослідної служби України”, викладач з підвищення кваліфікації адвокатів Олексій Віхляєв розгляне із суддями питання судової експертизи в цивільному процесі. Актуальною є тема щодо антикорупційного законодавства та особливостей декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру за рік, яку запропонує для розгляду викладачка Національної школи суддів України, доцентка, кандидатка юридичних наук Наталія Ахтирська. Безумовно корисною для використання в роботі буде лекція головної наукової співробітниці відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидатки філологічних наук, доцентки Оксани Кабиш щодо українського ділового мовлення та мистецтва правового письма. Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк поділиться з аудиторією ефективними та дієвими порадами, які допоможуть зберегти емоційну цілісність суддям та дозволять виявляти стресостійкість у будь-яких конфліктних ситуаціях. Окрему увагу буде приділено обговоренню методів профілактики і шляхів подолання професійного вигорання.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.