Національна школа суддів України

Підвищення рівня професійної та особистісної компетентності секретарів судового засідання

6 листопада 2023 року Національна школа суддів України розпочала проведення онлайн-підготовки для підвищення кваліфікації секретарів судового засідання окружних та  апеляційних адміністративних судів і місцевих загальних та апеляційних судів.

Навчання організовано та проводиться Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Підготовку відкрила директорка Львівського регіонального відділення, доктор філософії в галузі “Права” Оксана Польна, яка  привітавши слухачів, ознайомила їх із правилами роботи під час навчання та закликала учасників бути активними у дискусіях та обміні досвідом. Очільниця відділення звернула увагу на велику кількість заходів, що проводиться НШСУ, для працівників апаратів та подякувала їм за високу активність та постійне вдосконалення своїх професійних навиків.

У проведенні підготовки беруть участь: суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, доктор юридичних наук, професор Ян Берназюк, суддя Чернівецького окружного адміністративного суду, доктор філософії в галузі “Право” Олег Анісімов, суддя Сумського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Сергій Глазько, суддя Хмельницького окружного адміністративного суду, кандидатка юридичних наук Діана Гнап, суддя Львівського окружного адміністративного суду Оксана Клименко, суддя-спікер Першотравневого районного суду м. Чернівці, кандидатка юридичних наук Аліна Федіна та суддя цього ж суду Євген Нестеренко, начальник відділу з питань персоналу управління з організаційного забезпечення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Яна Усенко; помічник судді Приморського районного суду м. Одеси, кандидатка юридичних наук Ольга Лещенко; помічник судді Нововоронцовського районного суду Херсонської області Віра Олійник, провідний юрист південного офісу представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні, адвокатка, кандидатка юридичних наук Яніна Грабова.

Також у навчанні візьмуть участь працівники Національної школи суддів України: заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська, головноий спеціаліст Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Ганна Барабащук та головний спеціаліст-психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Анжеліка Фарафонова.

Навчання секретарів судового засідання розпочато із лекції судді Нововоронцовського районного суду Херсонської області Вячеслава Каневського щодо антикорупційного законодавства та практики його застосування до державних службовців, які працюють в органах судової влади.

Підготовка має на меті поглибити професійні знання секретарів судового засідання та  покращити  їхні практичні навички з питань, що виникають у їх діяльності.

Слухачі та слухачки обговорять:

 актуальні проблеми захисту прав внутрішньо переміщених осіб;

– принципи адміністративного судочинства;

– підготовче провадження в адміністративному судочинстві;

– судові виклики та повідомлення;

– представництво в адміністративному судочинстві;

– застосування заходів процесуального примусу в судовому процесі.

Задля покращення комунікативної складової в межах “малого” колективу опрацьовуватимуться правила ефективної командної роботи у складі судді, помічника судді та секретаря судового засідання. Також належної уваги приділено професійному розвитку цієї категорії працівників апаратів судів - плануванні навчання та  складання індивідуальних програм підвищення рівня їхньої професійної компетентності.

На розгляд аудиторії виноситься питання повноважень секретаря судового засідання при розгляді справ, що викликають суспільний інтерес. 

Учасники та учасниці підготовки обговорять сервіси, які в розпорядженні судів для забезпечення прав та законних інтересів вразливих груп населення.

Із повним текстом програми онлайн-підготовки можна ознайомитись тут.