Національна школа суддів України

Підвищуємо кваліфікацію помічників суддів Вищого антикорупційного суду

4–6 березня 2024 року Національна школа суддів України проводить підготовку та підвищення рівня кваліфікації помічників суддів Вищого антикорупційного суду.

Навчальний захід розпочала заступниця начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва, яка представила учасникам програму підготовки та звернула увагу на актуальність представлених тем, які представлені, ознайомила з порядком проходження підготовки та організаційними вимогами участі в онлайн-заході.   

У проведенні підготовки беруть участь: судді Вищого антикорупційного суду Дмитро Михайленко, Даниїла Чорненька, Андрій Никифоров, Олексій Кравчук; менеджерка проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України у воєнний та післявоєнний період” Ірина Кушнір; суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Олена Ганечко; суддя Жовтгневого районного суду міста Кривого Рогу Михайло Зімін, суддя Дергачівського районного суду Харківської області Владислав Овсянніков; суддя Шевченківського районного суду міста Запоріжжя Лілія Карабак; фахівці Національної школи суддів України Наталія Ахтирська та Оксана Кабиш.

Перший день підготовки помічників суддів розпочався з доповіді Дмитра Михайленка, у якій він детально проаналізував актуальну практику Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду на стадії досудового розслідування.

Ольга Гіда розповіла про процедуру застосування заходів адміністративної відповідальності за прояви неповаги до суду відповідно до ст. 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Наталія Ахтирська зосередила увагу аудиторії на питання  правової культури, професійної етики, як елементів антикорупційної політики.

Ірина Кушнір обговорила із учасниками актуальну практика Європейського суду з прав людини у діяльності Вищого антикорупційного суду.

Упродовж наступних двох днів підготовки учасники поглиблять свої професійні знання та покращать практичні навички з таких питань:

– об’єднання та виділення матеріалів кримінальних проваджень;

сучасні правил функціонування ефективної команди: суддя, помічник судді, секретар судового засідання;

– поняття та видів заходів процесуального примусу в адміністративному судочинстві;

– правових аспектів цивільної конфіскації в Україні;

– мовного оформлення судово-процесуальних документів;

– обігу криптовалют у контексті кримінального провадження;

– проблемних питань арешту майна, яке є об’єктом спільної сумісної власності;

– арешту майна: критерій та ступеню обґрунтованості підстав та мети у контексті розмежування арешту майна як речового доказу, з метою спеціальної конфіскації та конфіскації майна.

За результатами участі у підготовці слухачі отримають Сертифікат Національної школи суддів України.