Національна школа суддів України

Питання застосування спеціальної конфіскації

10 листопада 2023 року Одеське регіональне відділення провело семінар “Особливості застосування спеціальної конфіскації судами України” для суддів місцевих загальних судів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів.

Навчальний захід відкрив директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, який ознайомив слухачів з програмою та регламентом заходу.

Виступити на семінарі запрошено: суддю Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, доктора юридичних  наук, доцента Дмитра Михайленка; суддю Вищого антикорупційного суду, доктора юридичних наук, доцента Олексія  Кравчука; суддю Малиновського районного суду м. Одеси Олега Крижановського; суддю Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Івана Яковенка.

Згідно з програмою тренери обговорили з учасниками міжнародні стандарти регулювання  спецконфіскації як заходу кримінально-правового характеру, конфіскацію як вид покарання. Також опрацювали практичне завдання щодо арешту доходів, отриманих внаслідок вчинення злочину, як засіб протидії незаконного збагачення.

Судді  Вищого антикорупційного суду ознайомили слухачів із судовою практикою з питань застосування спеціальної конфіскації та особливостями позовного провадження у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення у дохід держави.

На завершення учасники пройшли експрес-опитування, отримали роз’яснення фахівців щодо спірних питань, поділились власним досвідом.