Національна школа суддів України

Поглиблення співпраці Ради Європи та України у сфері кримінальної юстиції

14 лютого 2024 року начальниці відділів Тетяна Фулей та Тетяна Пустовойтова взяли участь у другому засіданні Керівного комітету проєкту Ради Європи “Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України”, який реалізується у межах Плану дій Ради Європи для України “Стійкість, відновлення та відбудова” на 2023–2026 роки.

Роботу засідання розпочали заступник Голови Офісу Ради Європи в Києві Ерленд Фальк та керівниця відділу програм співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Лілія Гретарсдоттір.

Під час засідання національний координатор/радник з правових питань Офісу Ради Європи у Києві Артур Карвацький зробив загальний огляд результатів діяльності Проєкту у 2023 році.

Далі відбулася загальна дискусія, упродовж якої бенефіціари Проєкту з України мали змогу поінформувати партнерів про пріоритетні напрями діяльності у межах співпраці.

Тетяна Фулей подякувала Раді Європи та проєкту “Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України” за суттєву та всебічну підтримку НШСУ, у межах якої було реалізовано низку навчальних заходів для українських суддів, зокрема, участь у курсах HELP, експертна підтримка проєкту в рамках підготовок суддів Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду у 2023 році, а також залучення експертів проєкту до цьогорічної підготовки суддів ВАКСу та проведення у березні круглого столу щодо воєнних злочинів (спільно з Консультативною місією Європейського Союзу та Тренінговим центром прокурорів України), тощо.

Крім того, Т. Фулей акцентувала увагу на окремих напрямах подальшої співпраці НШСУ з Проєктом, зокрема, розробці та проведенні у співпраці з експертами проєкту тренінгів з тематики доказів та доказування у кримінальному процесі (спільного для українських суддів і прокурорів), арешту та вилучення активів, забезпечення процесуальних гарантій учасників кримінального провадження, відшкодування шкоди громадянам, завданої війною, а також підготовки на базі Національної школи суддів України у межах реалізації робочого плану Проєкту національних тренерів зі складу суддів та прокурорів за конкретними категоріями воєнних злочинів, які будуть спроможні донести експертизу Ради Європи до своїх колег.

У ході засідання було представлено заходи щодо розширення співпраці Ради Європи та України у сфері кримінального юстиції у контексті війни та попередньо погоджено з усіма бенефіціарами Проєкту загальний робочий План дій на 2024 рік, а також обговорено ключові тематичні сфери потенційної співпраці з огляду на початок другої фази зазначеного проєкту на 2025–2026 роки.

Учасниками заходу були представники ключових партнерів/бенефіціарів Проєкту у відповідній сфері співпраці, штаб-квартири Ради Європи, Офісу Ради Європи в Україні, керівництво проєкту РЄ, члени та спостерігачі Керівного комітету проєкту.