Національна школа суддів України

Поглиблення знань помічників суддів з актуальних питань господарського судочинства

18–22 жовтня 2021 року Національна школа суддів України проводить підготовку та підвищення рівня кваліфікації помічників суддів і консультантів місцевих та апеляційних господарських судів.

Вітальними словами підготовку відкрив директор Дніпровського регіонального відділення Національної школи суддів України Олександр Мартиненко, який ознайомив слухачів із програмою і побажав успіхів у поглибленні професійних знань.

Професор кафедри цивільного, господарського та екологічного права Інституту гуманітарних і соціальних наук НТУ “Дніпровська політехніка”, доктор юридичних наук, доцент Ганна Блінова розповість слухачам про відповідальність за порушення антикорупційного законодавства і правове регулювання конфлікту інтересів у сфері правосуддя.

Суддя Господарського суду Запорізької області, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко у виступі про європейську система захисту прав людини зосередить увагу на правовому аналізі рішень ЄСПЛ щодо справи “Космос Мерітайм Трейдинг енд Шиппинг Ейдженсі проти України” від 27 червня 2019 року і справи “Фонд “Батьківська турбота” проти України” від 9 жовтня
2018 року (остаточне від 9 січня 2019 року).

Корисними для професійного зростання помічників суддів будуть лекції судді Господарського суду Тернопільської області Володимира Гевка щодо особливостей розгляду корпоративних спорів і розгляду справ, що виникають із договірних правовідносин.

Суддя Галицького районного суду міста Львова Катерина Котельва запропонує до розгляду порядок проведення перевірки зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України та розподілу судових витрат між сторонами.

Правові висновки Верховного Суду щодо особливостей розгляду спорів, що виникають із договорів оренди землі, висвітлить суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний.

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Ігор Владимиренко розкриє актуальні питання Кодексу України з процедур банкрутства і зупиниться на правових висновках Верховного Суду з процедур банкрутства.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас надасть практичні рекомендації щодо профілактики професійного та емоційного вигорання, розповість про методи оптимізації робочого часу і зосередить увагу на питаннях професійної етики працівників апарату суду.

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Юлія Фещенко ознайомить слухачів з основними положеннями Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, а також запропонує розглянути порядок реєстрації і опрацювання електронних доказів.

Виступ судді Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Михайла Зіміна буде присвячено дотриманню правил безпеки працівниками апарату суду під час роботи в мережі Інтернет.

Прессекретар Дніпровського апеляційного суду Тетяна Гаюн обговорить з учасниками підготовки шляхи налагодження ефективної внутрішньої та зовнішньої комунікації в суді.

Пізнавальною для помічників суддів буде лекція судді Авдіївського міського суду Донецької області Олени Панченко, яка розповість про особливість роботи працівників апаратів судів в умовах карантину і в умовах надзвичайних ситуацій.

Начальник департаменту організації безпеки життєдіяльності в громадської організації “Українська служба порятунку” Іван Павлишин ознайомить з правилами надання домедичної допомоги працівниками апарату суду і з видами критичних станів постраждалих.

Повний текст програми підготовки помічників суддів і консультантів місцевих та апеляційних господарських судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.