Національна школа суддів України

Порядок розгляду справ окремого провадження

12 червня 2023 року Національна школа суддів України провела для помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду онлайн-тренінг “Розгляд заяв у порядку окремого провадження та заяв про відновлення втраченого судового провадження: стала судова практика та проблемні питання вирішення в умовах воєнного стану”.

Відкриваючи навчальний захід, начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова підкреслила, що з початком активних воєнних дій, виникла потреба в додатковому обговоренні питань, що стосуються окремого провадження та відновлення втрачених судових проваджень.

До проведення онлайн-тренінгу залучено лекторів Людмилу Макаренко суддю Володарського районного суду Київської області, Катерину Котельву суддю Галицького районного суду міста Львова, Валентину Маліновську суддю Шевченківського районного суду міста Києва, суддю Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Максима Ходаківського та головну спеціалістку Дніпровського регіонального відділення, суддю у відставці Віру Гайдук.

На навчальному заході обговорено особливості розгляду справ окремого провадження, зокрема за заявами про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою, про встановлення фактів народження, фактів смерті, зокрема на тимчасово окупованій території. Також було висвітлено питання щодо порядку відновлення втрачених судових проваджень, надано інформацію про актуальну судову практику з питань втрачених судових проваджень.

Під час тренінгу учасники мали можливість виконати практичні вправи, обговорити правові позиції і новели законодавства стосовно розгляду зазначених категорій справ в умовах воєнного стану.