Національна школа суддів України

Повага до суду – необхідність чи забаганка?

17 травня 2018 року в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для суддів судів Одеської, Миколаївської та Херсонської областей на тему: “Забезпечення поваги до судової гілки влади у світлі практики ЄСПЛ”.  

Відкриваючи захід, директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець наголосив на актуальності та важливості теми семінару, зважаючи на неоднозначну позицію суспільства у цьому питанні.

Для проведення семінару запрошено суддю Одеського апеляційного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Ларису Зуєву, заступника голови Одеського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Еллу Катаєву та суддю Херсонського окружного адміністративного суду Сергія Варняка.

Семінар розпочався з обговорення очікувань учасників та дискусії на актуальну сьогодні тему: “Судді – теж люди і вони мають права”.

Під час міні-лекцій із використанням презентацій Елла Катаєва проаналізувала застосування принципу Верховенства права в рішеннях ЄСПЛ за заявами осіб, що є суддями, а Лариса Зуєва зупинилася на розгляді дисциплінарної відповідальності суддів як елемента права на справедливий суд, гарантованого статтею 6 Конвенції. Також судді взяли участь в інтерактивній дискусії із цього питання.

Окрім того, учасники семінару обговорили з викладачами питання щодо права суддів на належне матеріальне забезпечення, забезпечення особистої безпеки суддів, їх сімей, майна та інші засоби їх правового захисту, гарантовані Конвенцією, та вирішили ситуативні завдання в малих групах.

Сергій Варняк ознайомив суддів із практикою ЄСПЛ щодо люстраційних справ, після чого було проведено тестування учасників та обговорення результатів.