Національна школа суддів України

Практична складова спеціальної підготовки

4 березня 2019 року директор регіонального відділення Олександр Мартиненко зустрівся з майбутніми суддями та їхніми наставниками в районному суді міста Дніпра, який очолює голова суду Ігор Нощенко.

На цій зустрічі були присутні суддя–наставник, який спеціалізується на розгляді кримінальних справ Максим Таус, а також слухачі: Євгенія Авер’янова, Ганна Дорошенко, Наталія Юдіна, Оксана Ярощук, Дмитро Поух і Світлана Потоцька.

До цього заступник начальника відділу Володимир Поплавський відвідав Новомосковський міськрайонний суд, в якому проходять стажування 4 майбутніх служителів Феміди.

Ефективну адаптацію для кандидатів і кандидаток на посади суддів до умов відправлення правосуддя в цьому суді здійснюють судді–наставники: Віталій Лила, Артем Олійник та Дмитро Городецький, які пройшли в Національній школі суддів України спеціалізований тренінг для коучів.

У зазначених місцевих судах створено належні умови для роботи майбутніх суддів з документами, виділено окремі приміщення. Стажування відбувається відповідно до індивідуальних планів: продовжується ознайомлення слухачів і слухачок з веденням судового засідання, присутність у них, підготовка проектів судових рішень за результатами розгляду справ з наступним їх обговоренням із суддями. Необхідну допомогу для організації та проведення стажування надають особисто голови судів, судді та працівники апаратів судів.

Доброзичлива психологічна обстановка співпраці майбутніх суддів і коучів сприяє кращому засвоєнню знань, умінь і навичок для здобуття професії судді.

Судді–наставники приємно вражені високим рівнем професійної підготовки майбутніх колег і радять постійно самовдосконалюватися, розвивати практичні навички з написання процесуальних документів, уміло застосовувати отриманні знання у практичній діяльності.

У ході проведення та обговорення симуляцій судових засідань, учасниками яких є кандидати та кандидатки на посади суддів, використовуються методичні рекомендації щодо проведення ділових ігор у ході проходження кандидатами на посаду судді стажування в місцевих судах, затверджені ректором Національної школи суддів України.

Загальна оцінка проходження стажування є високою, слухачі та слухачки в повному обсязі виконують програму стажування.