Національна школа суддів України

Практичні аспекти електронного декларування

21 лютого 2022 року Національна школа суддів України провела за допомогою програми  “Zoom” семінар для працівників апаратів судів “Електронне декларування: особливості та типові помилки”.

Захід відбувся за участі директора Державного закладу післядипломної освіти “Академія фінансового моніторингу”, кандидата юридичних наук Ростислава Марчука.

Під час інтерактивної лекції з використанням презентації Power Point викладач ознайомив учасників семінару із загальними засадами антикорупційної політики, вимогами щодо дотримання антикорупційного законодавства, розповів про ознаки понять “корупція”, “корупційне правопорушення”, “правопорушення, пов’язане з корупцією”.

Слухачі спільно з викладачем детально обговорили особливості роботи системи електронного декларування, зокрема, етапи деклараційної кампанії, практичні аспекти, особливості та типові помилки, що трапляються при заповненні розділів декларації. За допомогою слайдів доповідач наочно покроково продемонстрував порядок заповнення електронних декларацій, пояснив, як уникнути при цьому найпоширеніших помилок.

Ростислав Марчук зосередив увагу на новаціях в електронному декларуванні, запроваджених Національним агентством з питань запобігання корупції, що застосовуються у період деклараційної кампанії.

Не менш важливим було обговорення питання правового регулювання конфлікту інтересів у сфері правосуддя, особливостей професійної етики працівників суду та принципів забезпечення доброчесності, що допоможуть уникнути конфлікту інтересів при виконанні своїх посадових обов’язків. Викладач на прикладах продемонстрував слухачам поняття потенційного та реального конфлікту інтересів, розповів про необхідні дії працівника суду, спрямовані на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Окрему частину семінару було присвячено питанням фінансового контролю (подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування) та відповідальності за порушення антикорупційного законодавства.

Упродовж семінару присутні мали можливість обмінятися думками, отримати відповіді на запитання та корисні практичні рекомендації щодо заповнення декларацій від викладача.