Національна школа суддів України

Практичні аспекти розгляду справ у порядку окремого провадження в умовах воєнного стану

20 січня 2023 року Національна школа суддів України провела тренінг для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів “Розгляд справ у порядку окремого провадження та заяв про відновлення  втраченого судового провадження: стала судова практика та проблемні питання вирішення в умовах воєнного стану”

Заступниця директора Харківського регіонального відділення Яна Шевцова привітала суддівську аудиторію, ознайомила з програмою заходу, представила тренерів - суддю Харківського апеляційного суду Віктора Яцину та суддів місцевих загальних судів Катерину  Котельву, Валентину Маліновську, Світлану Ященко.

Під час тренінгу судді та помічники суддів місцевих загальних судів поглибили знання у галузі цивільного процесуального законодавства з питань розгляду справ у порядку окремого провадження. Викладачі розкрили поняття “спір про право”, обговорили із аудиторією особливості розгляду справ про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення особи померлою. Учасники  тренінгу зробили порівняльний аналіз підстав і порядку розгляду заяв про визнання фізичної особи безвісно відсутньою та заяв про оголошення фізичної особи померлою, наслідків скасування рішень судів про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою. Слухачі зосередили увагу на процесуальних аспектах встановлення фактів, що мають юридичне значення, детально дослідили специфіку встановлення фактів народження або смерті особи.

Упродовж навчального заходу судді та помічники суддів взяли участь у низці експрес-опитувань та модерованих дискусій. Обговорили із тренерами проблемні аспекти розгляду зазначених категорій справ та отримали  фахові відповіді на поставлені запитання.

Із програмою тренінгу можна ознайомитись тут.