Національна школа суддів України

Практичні аспекти запобігання та протидії домашньому насильству

22 листопада 2023 року головна наукова співробітниця відділу “Тестологічний центр” Єлизавета Ковтюк та заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська взяли участь у роботі Стратегічної сесії “Збирання даних з питань запобігання та протидії домашньому насильству. Приведення у відповідність до вимог Стамбульської конвенції”. Захід проводився з метою вироблення узгоджених пропозицій щодо необхідних коректив до запропонованих форм звітності щодо запобігання та протидії домашньому насильству для подальшої підготовки проєкту  наказу та внесення змін до нормативно-правових актів.

01.11.2022 р. набрала чинності для України Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська Конвенція), яка була ратифікована Законом України від 20.06.2022 р. № 2319-IX. Стамбульська конвенція базується на чотирьох принципах: запобігання, захист, покарання, скоординована політика.

Питанням збору даних та досліджень присвячена Стаття 11 Стамбульської конвенції. Збирання даних є необхідною умовою забезпечення реалізації скоординованої державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству (за участю як органів влади, так і громадянського суспільства) для отримання можливості здійснення оцінювання ступеню розповсюдження різних форм домашнього насильства, тенденцій, які відбуваються, а також ефективності заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству (щодо запобігання, захисту, покарання). Крім того, отримані дані дозволять проводити міжнародні порівняння, зокрема, щодо діяльності різних суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі з метою обміну досвідом.

Учасники/учасниці заходу: Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Апарат Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, фахівці центральних органів державної влади (Мінсоцполітики, МВС, Мін’юст, МОЗ, МОН, НАДС, Національна поліція, Держстат, Нацсоцслужба, Координаційний центр з надання правової допомоги, Центр пробації, Державна судова адміністрація України, Офіс Генерального прокурора), представники ДЗ “Центр медичної статистики МОЗ Україниˮ, Урядового контактного центру 15-47, Національної школи суддів України, Тренінгового центру прокурорів, Академії адвокатури, обласних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, загальних та спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, організацій громадянського суспільства, які працюють у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, міжнародні організації та партнери з розвитку, громадські об’єднання.

Захід відбувся за підтримки проєкту ООН Жінки “Трансформаційні підходи для досягнення ґендерної рівності в Україніˮ.