Національна школа суддів України

Права дитини крізь призму правосуддя

10-11 серпня 2017 року Львівське регіональне відділення проводить семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Захист прав та інтересів дитини при здійсненні правосуддя з дотриманням міжнародних стандартів”.

Участь у семінарі беруть судді із Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської та Хмельницької областей.

Директор регіонального відділення Оксана Польна, відкриваючи захід, наголосила на тому, що дана тема розвивається шляхом проведення інтерактивного заходу на базі Львівського регіонального відділення уже вдруге за рік, схвальні відгуки та запити щодо заданої тематики спонукають до створення вузькоспеціалізованого навчального блоку і не лише на вищезгадану тему. Представила викладацький склад, а саме – суддю у відставці Тетяну Гірник, суддю Стрийського міськрайонного суду Вікторію Бучківську, суддю Буського районного суду Ганну Шендрікову, начальника відділу у справах дітей Личаківської районної адміністрації Львівської міської Ради Олександру Лотоцьку.

Перший день семінару слухачі розпочнуть із висловлення очікувань та планування роботи для ефективного засвоєння навчального матеріалу, переглянуть тематичний відеоролик, прослухають лекції на теми – міжнародних способів захисту прав дитини, практики ЄСПЛ у справах, пов’язаних із захистом прав і свобод дитини, міжнародного викрадення дітей та способів вирішення спорів, пов’язаних із цією ситуацією, особливої ролі психолога у вирішенні спорів між батьками. Після перегляду відео буде проведено експрес-опитування з допомогою клікерної системи.

Другий день семінару зосередить увагу учасників на аспектах національного законодавства з приводу захисту прав дитини. Буде повторно проведено опитування для визначення рівня засвоєння матеріалу. А також, судді ознайомляться з особливостями вирішення судових спорів в порядку Глави 15 Сімейного кодексу України, та розгляду та вирішення справ про усиновлення дітей, обговорять проблемні питання щодо визначення походження дитини за рішенням суду. Слухачі визначать ключові моменти вирішення судових спорів між батьками про визначення місця проживання дитини, позбавлення батьківських прав, відібрання дитини від батьків без позбавлення батьківських прав. Одночасно буде обговорено аспекти участі органів опіки та піклування у вирішенні спорів між батьками.

Як підсумок, учасники матимуть змогу висловити враження, зауваження та побажання щодо проведення наступних семінарів на тему прав дитини в європейській та національній правовій системі.

Висловлюємо щиру подяку викладачам за розробку, наповнення, оновлення та впровадження актуальних у судовому процесі питань, щодо прав дитини у сім’ї та суспільстві зокрема.