Національна школа суддів України

Права людини та охорона довкілля в зоні уваги суддів

5-8 червня 2018 року у місті Одеса Національна школа суддів України спільно з Міжнародною громадською організацією “Екологія-Право-Людина” за підтримки проекту USAID “Нове правосуддя” проводить тренінг для суддів-тренерів на тему “Права людини і охорона довкілля”.

Протягом першого дня тренінгу учасники мали виїзд у довкілля для оцінки прикладів правильного управління довкіллям та нераціонального його використання у Одеському регіоні.

Наступні дні будуть присвячені активному обговоренню питань захисту довкілля та прав людини у міжнародному та національному законодавстві, ефективних механізмів правового захисту екологічних прав, аналізу судової практики на цьому напрямку тощо.

Судді-тренери матимуть можливість оволодіти новими знаннями і техніками ефективного розгляду справ у сфері охорони довкілля, ознайомитися з основними положеннями Оргуської Конвенції, навчитися розуміти її дух, а також сучасні тенденції щодо зміни парадигми від ресурсно-споживацької до зберігаючої довкілля з метою досягнення сталого розвитку.

В подальшому учасники тренінгу будуть викладачами дистанційного навчального курсу для суддів «Права людини та охорона довкілля».

 Виживання і розвиток людства залежить від здорового та безпечного навколишнього середовища. Права людини та якість довкілля дуже тісно пов'язані. Деякі порушення прав людини спричиняють погіршення стану довкілля і впливають на нього.

В Україні охорона довкілля досі асоціюється із захистом рідкісних видів тварин та рослин, і майже не розглядається в контексті людини та її прав. Втім стан довкілля безпосередньо впливає на якість життя і здоров’я громадян, а також має серйозні економічні та соціальні наслідки.