Національна школа суддів України

Права людини – у центрі уваги семінару для суддів господарських судів

2 серпня 2016 року в місті Харкові місцевим  регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для суддів господарських судів на тему: Захист права власності в світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”.

Для проведення семінару запрошено  суддю господарського суду Львівської області Тараса Рима та суддю Харківського окружного адміністративного суду, члена Ради Суддів України Людмилу Волкову. Основою навчального заходу є  розгляд єдиних підходів Європейського суду з прав людини щодо застосування статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.   

Під час семінару судді вивчили питання регулювання спірних відносин, пов’язаних із правом власності на основі національного законодавства з урахуванням Конвенції та практики ЄСПЛ, а також  навчились визначати норми матеріального права, співвідносити національне законодавство із практикою Європейського суду з прав людини та аргументувати прийняте рішення з посиланням на практику Європейського суду.

Викладачі звернули увагу суддів на поняття “втручання в мирне володіння майном”, сформульоване у ст. 1 Першого протоколу до Конвенції та рішеннях ЄСПЛ, та на визначення критеріїв “суспільний інтерес” та “баланс інтересів”.

Семінар проведено в інтерактивному форматі: викладачі презентували  фабули справ та ставили конкретні запитання, слухачі – працювали  в малих группах, представляли результати роботи та обговорювали висновки викладачів.