Національна школа суддів України

Право на безпечне довкілля

2 червня 2023 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих та апеляційних судів семінар “Спори, що виникають у сфері захисту довкілля та екологічних прав: аналіз практики ЄСПЛ”.

Навчання організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна у своєму вступному слові розповіла, що Львівським регіональним відділенням щорічно організовуються заходи на тему охорони довкілля, не став винятком і цей рік. Для участі у семінарі запрошено суддів із різних юрисдикцій, а для його проведення залучено професійну викладацьку команду, задля того, щоб обговорити та опрацювати різні вектори у сфері захисту довкілля.

До проведення навчання було залучено суддю Великої Палати Верховного Суду, кандидата юридичних наук, доцента Дмитра Гудиму; суддю Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, секретаря Першої судової палати, докторку юридичних наук, професорку Наталію Антонюк; суддю Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, доктора юридичних наук, професора Яна Берназюка; суддю Верховного Суду у Касаційному господарському суді Ганну Вронську; суддю П’ятого апеляційного адміністративного суду, кандидатку юридичних наук, докторку педагогічних наук Ларису Зуєву та адвокатку, заступницю голови комітету земельного, аграрного та довкілевого права НААУ, експертку з екополітики WWF Україна Софію Шутяк.

Серед питань, що виносились на розгляд аудиторії було базове та конституційне право на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Слухачі семінару аналізували тенденції розвитку екологічного права та практики в Україні у розрізі мирного та воєнного часу та розмірковували над майбутніми перспективами у сфері екологічних спорів. З метою поглиблення знань суддів щодо захисту довкілля, викладачі спільно із учасниками, окрім практики ЄСПЛ, обговорювали національне законодавство; практику Великої Палати Верховного Суду та Практику Верховного Суду щодо кримінальних правопорушень проти довкілля.

Для повного та різностороннього опрацювання проблематики спорів, що викинають у сфері захисту довкілля та екологічних прав викладачами були проведені модеровані дискусії та запропоновано до перегляду відеоматеріал із подальшим його обговоренням.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.