Національна школа суддів України

Право на інформацію та інформація з обмеженим доступом

1 жовтня 2021 року Національна школа суддів України у співпраці з проєктом Ради Європи “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” провела для суддів адміністративної юрисдикції апробацію тренінгу і тренінг для тренерів Право на інформацію та інформація з обмеженим доступом”.

Вітальною промовою навчальний захід відкрили заступник начальника відділу Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Олександр Іщенко та керівниця проєкту  “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” Галина Смірнова. Олександр Іщенко під час виступу наголосив на актуальності тематики заходу та зазначив, що під час тренінгу судді поглиблять знання та отримають суддівські навички соціального контексту здійснення правосуддя в судових адміністративних провадженнях,  що стосуються реалізації права на інформацію та доступу до інформації з обмеженим режимом доступу в контексті узгодженого застосування норм чинного законодавства України та положень Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів.

Модераторами були Олександр Іщенко, експертка проєкту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” Тетяна Олексіюк, суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидатка юридичних наук, доцентка, с.н.с. Лариса Трофімова.  Тренінг провела фахова команда – суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужена юристка України Валентина Ємельянова та суддя Київського окружного адміністративного суду Олена Терлецька.

Навчальний захід проведено у форматі мінілекцій, доповідей та їх жвавого обговорення. Викладачі (тренери) надали визначення та стандарти права на інформацію та інформацію з обмеженим доступом, а також ознайомили суддівську аудиторію із судовою практикою у справах про доступ до інформації з обмеженим доступом та обговорили особливості розгляду адміністративних справ. Доповідачі розглянули низку видів інформації з обмеженим доступом: конфіденційну, службову і таємну та інформацію, що не підлягає обмеженню в доступі.

Практично значимим було виконання суддями “мозкового штурму”  з пленарним обговоренням,  сесії запитань-відповідей та розв’язання практичних завдань у малих групах із презентацією результатів.

Повний текст програми тренінгу розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.