Національна школа суддів України

Право на життя без насильства

31 жовтня 2023 року Львівським регіональним відділенням спільно із відділом підготовки суддів Національної школи суддів України, Дніпровським та Одеським регіональними відділеннями проведено семінар для суддів місцевих та апеляційних судів загальної спеціалізації на тему “Імплементація положень Стамбульської конвенції в національне законодавство України. Аналіз судової практики”.

Захід відкрила директорка Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Оксана Польна, яка привітала учасників, ознайомила їх із правилами роботи на семінарі та побажала плідної роботи. Також керівниця відділення зазначила, що Конвенція Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, або як її ще називають Стамбульська конвенція, є міжнародною угодою, метою якої є запобігання насильству, в тому числі домашньому, захист постраждалих осіб та притягнення до кримінальної відповідальності кривдників. Україна підписала Конвенцію 7 листопада 2011 року, а ратифікувала у червні 2022 року. Саме тому, НШСУ систематично проводить заходи, які приділяють особливу увагу насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з ними.

Для нас вважливо було провести такий захід з метою обговорення проблемних питань та почути думки, які виникають під час застосування Конвенції, задля правильного та грамотного її використання в практичній діяльності, - резюмувала очільниця.

Запрошеними викладачами і тренерами заходу були: Олена Харитонова гендерна експертка, доцентка Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого;  Христина Кіт – голова ГО “Асоціація жінок-юристок України “Юрфем”, кандидатка юридичних наук; Галина Федькович адвокатка ГО “Центр “Жіночі перспективи”; Марта Чумало заступниця голови ГО “Центр “Жіночі перспективи”, психологиня, психотерапевтка; Ганна Шендрікова суддя, голова Буського районного суду Львівської області; Ігор Чорний – суддя Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Під час семінару на розгляд слухацької аудиторії виносилися такі питання:

– Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами: що зроблено і які подальші кроки; її вплив на національну правову практику;

– розгляд справ про домашнє насильство в адміністративному та кримінальному провадженнях;

– застосування ст.48 Конвенції щодо примирення у цивільних  та справах про адміністративні правопорушення пов’язаних із домашнім насильством;

– недопущення впливу стереотипів на доступ до правосуддя постраждалих від гендерно-зумовленого насильства.