Національна школа суддів України

Правочин у цивільному судочинстві

8–9 жовтня 2018 року в Харківському регіональному відділенні для майбутніх суддів у чотирнадцятій групі спеціальної підготовки було проведено тренінг на тему: “Особливості розгляду спорів про визнання правочинів недійсними”.

Тренери навчального курсу – викладач-науковий консультант Національної школи суддів України, суддя у відставці Лілія Гуцал  та суддя Комінтернівського районного суду міста Харкова Світлана Ященко впродовж двох днів опановували зі слухачками та слухачами окремі аспекти розгляду і вирішення справ, пов’язаних із недійсністю правочинів.

Розпочався тренінг міні-лекцією щодо загальних положень про правочин та модерованою дискусією за результатами перегляду тематичного  відео. Кандидати з’ясували основні джерела, якими слід керуватись та враховувати при розгляді справ про визнання правочинів недійсними, знайомились із вимогами до змісту правочину та належним обсягом дієздатності його сторін.

Окрему увагу майбутніх суддів було привернуто до теми наслідків недійсності правочинів. Тренери зауважили, що вітчизняне цивільне законодавство не містить не лише визначення поняття реституція, але й сам цей термін. Проте, поняття реституція широко використовується в судовій практиці. Кандидати детально вивчили види, способи та особливості застосування реституції та її співвідношення з кондикційним зобов’язанням, ознайомились із питаннями відшкодування збитків та моральної шкоди,  особливостями конфіскаційної санкції.

Викладачі детально висвітлили процедурні аспекти розгляду цивільних справ , пов’язаних із недійсністю правочинів, що дозволило слухацькій аудиторії вдало виконувати практичні вправи, передбачені навчальною програмою.

Тренінг містив вісім практичних завдань, які слухачі та слухачки вирішували  шляхом розгляду в малих групах фабул модельних судових справ та набували практичних навичок суддівської роботи зі здійснення правосуддя. За відгуками кандидатів, найбільш корисним для них було навчитись  формулювати резолютивну частину рішення та мотивувати судові рішення.